Građani Sarajeva traže korekciju cijena

Temperature ljetne, a stigli astronomski računi za grijanje: Evo šta kažu u Toplanama

Hronika09.11.18, 08:10h

Temperature ljetne, a stigli astronomski računi za grijanje: Evo šta kažu u Toplanama
Tarifnim sistemom određeno je da korisnici više iznose za grijanje plaćaju tokom sedam mjeseci, a niže tokom pet

 

Korisnicima usluga Toplana ovih dana stigli su uvećani računi za grijanje. Radi se, naime, o drugačijem obračunu toplotne energije u sezoni grijanja koje je definisao Tarifni sistem za isporuku toplotne energije koji je u primjeni još od augusta 2016.

 

Drugačiji obračun


- Tarifnim sistemom je određen drugačiji način obračuna i naplata utrošene toplotne energije za korisnike stambenog i poslovnog prostora u objektima bez mjerenja. Po tom sistemu, korisnici plaćaju niže iznose tokom pet mjeseci u kojima nema usluge zagrijavanja (maj, juni, juli, august i septembar). U tim mjesecima plaćaju samo iznos za priključnu snagu, dok sedam mjeseci (oktobar, novembar, decembar, januar, februar, mart i april) plaćaju više iznose, to jeste iznos za priključnu snagu plus iznos za utrošenu toplotnu energiju, pojasnili su u Toplanama.

 

Dodaju da se ovaj način fakturisanja odnosi i na stambene i na poslovne prostore koji su do tada plaćali po kvadratnom metru.

 

- Za korisnike koji su imali ugrađeno individualno mjerilo utroška toplotne energije i koji nisu plaćali po kvadratnom metru, već po utrošku toplotne energije, Tarifni sistem je tada samo potvrdio i verificirao već od ranije postojeći način naplate na bazi cijene centralnog grijanja koja je na snazi i za takve korisnike nije bilo promjene u načinu fakturisanja, naglasili su.

 

Umanjenje


Međutim, građanima je najviše zasmetalo što oktobarske račune za grijanje moraju platiti po višoj cijeni, iako im se stanovi zbog neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine nisu grijali, ili su se zagrijavali samo u večernjim satima. Smatraju da bi bilo korektno da Toplane bar malo koriguju visinu računa. Upitali smo u Toplanama da li se građani mogu nadati umanjenju, na šta su nam odgovorili da uprava preduzeća još nije razmatrala mogućnost korekcije mjesečnog računa za grijanje.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još