DODIK MOŽE ZADOVOLJNO DA SE SMJEŠKA

Kako se za samo mjesec dana raspala opozicija u RS-u: Tri udarca koja su rasturila Savez za promjene

Front08.11.18, 15:09h

Kako se za samo mjesec dana raspala opozicija u RS-u: Tri udarca koja su rasturila Savez za promjene
Kako sada stvari stoje, vodstvo opozicije preuzima PDP, ako i oni u međuvremenu ne odluče da se priklone vladajućem bloku

 


Republika Srpska ostala je bez jake opozicije i to samo mjesec dana poslije izbora. Početak kraja čvrstog opozicionog bloka počeo je da se nazire već sa prvim preliminarnim rezultatima izbora, odnosno kada je ponovo postalo jasno da će Savez za pobjedu sjediti u opozicionim klupama i u Banjaluci i u Sarajevu, piše Srpskainfo.


Nezadovoljstvo takvom činjenicom prvo je kulminiralo u SDS – najvećoj opozicionoj stranci, za koju je odavno javna tajna da u njoj postoji više struja.


Kako sada stvari stoje, preovladala je ona koja je i sve vrijeme bila „opozicija“ Vukoti Govedarici i koja i kroz ranije javne istupe nije krila dobru saradnju njihovih lokalnih sredina sa Vladom RS, koju u kontinuitetu već 12 godina predvodi SNSD.


Prvi zemljotres u SDS desio se pred i poslije sjednice Predsjedništva stranke kada su pojedini članovi rukovodstva stranke glasno pred svoje stranačke kolege iznijeli prijedlog da se moguća saradnja sa SNSD tek tako ne odbacuje.


Sve je upakovano tezom kako će se o svemu izjasniti Glavni odbor stranke. Međutim, potez Vukote Govedarice da uoči same sjednice Glavnog odbora iz stranke isključi potpredsjednika Kostadina Vasića, koji se okomio na pojedine stranačke kolege za saradanju sa stranim ambasadama, samo je dodatno uzdrmao ionako već klimave temelje stranke.


Prije svega, izazvalo je gnjev Govedaričinog krila SDS, koji je pojedine članove Glavnog odbora dočekao sa transparentima i zvižducima ispred stranačkih prostorija.


Drugi potres izazvao je dobojski SDS zaključcima da će biti dio skupštinske većine u Republici Srpskoj i podržati SNSD u Sarajevu.


Nastavak je uslijedio odlukom gradonačelnika Doboja i prvog čovjeka tamošnjeg SDS Obrena Petrovića da ugosti Milorada Dodika i jasno i glasno saopšti kako ima njegovu bezrezervnu podršku.


Dan kasnije Petroviću se revanširao Vukota Govedarica tako što ga je isključio iz stranke, što je postao jasan pokazatelj da SDS počinje da sve dublje tone.


Međutim, završni udarac, ionako krhkog opozicionog saveza, iznenađujuće zadao je Dragan Čavić i NDP odlukom da će i oni u vlast sa SNSD, što je propraćeno i teškim riječima njegovih dojučerašnjih opozicionih kolega.


Kako sada stvari stoje, vodstvo opozicije preuzima PDP, ako i oni u međuvremenu ne odluče da se priklone vladajućem bloku.

 

(Srpskainfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!