Formirali većinu u novom sazivu Skupštine

Stranka za BiH se predomislila: SDP, DF, A-SDA, NB, NS i SBB dogovorili koaliciju u Zeničko-dobojskom kantonu

Front08.11.18, 11:29h

Stranka za BiH se predomislila: SDP, DF, A-SDA, NB, NS i SBB dogovorili koaliciju u Zeničko-dobojskom kantonu
Najavljeno je, između ostalog, da će svi učesnici skupštinske većine potpisati detaljan dokument usaglašene platforme sa osnovnim principima djelovanja, akcionim planom djelovanja, setom zakona i podzakonskih akata, te mjerama i inicijativama

 

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Naše stranke, Demokratske fronte, Stranke demokratske aktivnosti A-SDA, Nezavisnog bloka i Saveza za bolju budućnost potpisali su danas u Zenici Zajedničke principe i okvir djelovanja u Zeničko-dobojskom kantonu za mandatni period 2018.-2022. 

 

Iako je bilo najavljeno, sporazum nisu potpisali predstavnici Stranke za BiH. Stranke potpisnice ovog dokumenta mogu računati na ukupno 20 glasova u novom sazivu Skupštine ZDK, odnosno za dva više od 18 potrebnih za formiranje većine. 

 

Kako je navedeno u dokumentu, koaliranje na kantonalnom nivou ne obavezuje niti isključuje koaliranje na višim ili nižim nivoima vlasti, niti koaliranje na istom nivou u ostalim kantonima. 

 

Najavljeno je, između ostalog, da će svi učesnici skupštinske većine potpisati detaljan dokument usaglašene platforme sa osnovnim principima djelovanja, akcionim planom djelovanja, setom zakona i podzakonskih akata, te mjerama i inicijativama.  

 

Istaknuto je da će potpisnici striktno poštovati zakon i konkursne procedure pri zapošljavanju te vratiti dignitet institutu konkursa. 

 

Pitanje mandatara i sastava buduće Vlade ZDK rješavat će se kasnije. 

 

Novi sastanak predstavnika ovih stranaka najavljen je za ponedjeljak kada će se razgovarati o konstituirajućoj sjednici Skupštine ZDK koja bi trebalo da bude održana oko 20. novembra.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još