nova realnost s kojom će se suočiti trump

Izbori u SAD-u: Demokrati osvojili većinu u Zastupničkom domu Kongresa

Front07.11.18, 08:07h

Izbori u SAD-u: Demokrati osvojili većinu u Zastupničkom domu Kongresa
Republikanci su, sudeći po do sada poznatim rezultatima, zadržali većinu i kontrolu u Senatu. Birano je, po prvi put ili ponovo, ukupno 35 senatora, javio je Glas Amerike

 

Nekoliko minuta prije ponoći po istočno-američkom vremenu zvanično je obznanjeno da je Demokratska stranka uspjela, nakon osam godina, osvojiti većinu u Zastupničkom domu Kongresa. Za tu većinu bila su im potrebna 23 nova zastupnička mjesta. 

 

Republikanci su, sudeći po do sada poznatim rezultatima, zadržali većinu i kontrolu u Senatu. Birano je, po prvi put ili ponovo, ukupno 35 senatora, javio je Glas Amerike.  

 

Demokrati u većini u Zatupničkom domu je nova realnost sa kojom će se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i Republikanska stranka suočavati od početka januara iduće godine, kada Kongres u novom sazivu počne zasjedati. 

 

Trump je, i sam često ističući da su jučerašnji izbori referendum o njemu kao predsjedniku, i praktično i simbolički najveći gubitnik. Biće mu vrlo teško, ako ne i uzaludno, pokušati ostvariti mnoge od osobnih, a i stranačkih intencija, u druge dvije godine mandata. 

 

Analitičari ukazuju i na mogućnost da Demokrati u Zustupničkom domu pokrenu i neke od istraga o dosadašnjim kontroverzama unutar Trumpove administracije. 

 

Vrlo je vjerojatno da će se dešavati u protekle dvije godine već viđeno – pokušaji opoziva nekih od zakona usvojenih od Trumpovog ulaska u Bijelu kuću. Samo dva primjera, podsjećanja radi. 

 

Predsjednik Trump i Republikanci pokušavali su i tek donekle, djelimično, uspjeli opozvati neke odredbe zakona o većini Amerikanaca pristupačnom zdravstvenom osiguranju, usvojenom na ogromno insistiranje i trud Baracka Obame i njegove administracije. 

 

Demokrati su uveliko nezadovoljni zakonom o poreskim olakšicama, usvojenim republikanskom većinom u oba doma Kongresa. Osnovni razlog njihovog nezadovoljstva je procjena da će sa tim olakšicama bogati biti još bogatiji, a da će se srednjoj klasi i siromašnim dati vrlo malo. 

 

Nije nevažno podsjetiti i da je predsjednik Trump isključio Sjedinjene Države is sporazuma o iranskom nuklearnom programu i iz Pariskog sporazuma o sprečavanju negativnih klimatskih promjena. U pripremu i zaključivanje ta dva sporazuma administracija koju je predvodio Barack Obama uložila je ogroman trud. 

 

Detaljni rezultati jučer održanih izbora za novi saziv Kongresa, analize i reakcije uslijediće narednih dana. Za sada je izvjesno da su izbori protekli korektno, uz manje tehničko-tehnološke poteškoće. 

 

Nije se desilo ništa od onoga na što su upozoravali i čega su se pribojavali mnogi stranački i izborni zvaničnici - upada i manipulacija hakera, prije svega ruskih, u izborne sisteme, biračke spiskove, baze podataka...., navodi Glas Amerike. 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!