Nakon što je Sud BiH prihvatio žalbu

Nina Bukejlović ostala bez mandata u Narodnoj skupštini RS: Srpkinja ili Bošnjakinja?

Front05.11.18, 19:08h

Nina Bukejlović ostala bez mandata u Narodnoj skupštini RS: Srpkinja ili Bošnjakinja?
Iako je Milenko Mihajilica, predsjednik Radikalne stranke Republike Srpske, bio treći kandidat na listi koalicije predvođene SDS-om, mandat je dobila četvrta Nina Bukejlović jer se izjasnila kao Bošnjakinja

 

Nina Bukejlović neće dobiti mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon što je Sud Bosne i Hercegovine prihvatio žalbu pa će članovi Centralne izborne komisije morati imenovati drugog kandidata iz reda bošnjačkog naroda u RS-u.

 

Javila je to reporterka N1 televizije koja prati današnju sjednicu CIK-a u Sarajevu.

 

Umjesto Nine Bukejlović iz Srpske demokratske stranke, mandat u Narodnoj skupštini Republik Srpske dobit će Denis Šulić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata. To znači da će SDS-ova lista gubi jedan mandat koji će tako pripasti SNSD-u - javila je reporterka N1 televizije koja je pratila današnje sjednice Centralne izborne komisije.

 

Sud je, podsjećamo, morao odlučiti da li je Nina Bukejlović Srpkinja ili Bošnjakinja, odnosno da li je imala pravo na kompenzacijski mandat u NSRS-u. Iako je Milenko Mihajilica, predsjednik Radikalne stranke Republike Srpske, bio treći kandidat na listi koalicije predvođene SDS-om, mandat je dobila četvrta Nina Bukejlović jer se izjasnila kao Bošnjakinja.

 

Naime, sukladno Izbornom zakonu minimalno po četiri Bošnjaka moraju dobiti mandat u NSRS-u. No, Milenko Mihajlica inače kolega iz koalicije, smatra da u tu kategoriju ne upada Nina Bukejlović jer se 2016. izjašnjavala kao Srpkinja. Mijenjati nacionalni identitet u istom izbornom ciklusu nije dozvoljeno.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!