U ISTOM RAZREDU, A RAZLIČITI JEZICI

U sarajevskim školama definitivno se ukida BHS jezik: Šta ako roditelji ne izaberu ni srpski, ni hrvatski, ni bosanski?!

Hronika04.11.18, 16:44h

U sarajevskim školama definitivno se ukida BHS jezik: Šta ako roditelji ne izaberu ni srpski, ni hrvatski, ni bosanski?!
U objavljenom aktu priloženo je izjašnjenje u kojem se od roditelja traži da se izjasne za jedan od tri jezika, bosanski, hrvatski ili srpski, a što će biti navedeno u javnim ispravama, razrednoj knjizi i ostaloj pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji

 

 

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo od petka, 02. novembra, i službeno je počelo s provedbom upute prema kojoj su škole dužne provesti anketu kod roditelja djece kako bi se u školskoj dokumentaciji upotrebljavao samo jedan od službenika jezika u BiH, dakle ili bosanski ili hrvatski ili srpski jezik, piše Večernji list


Ova promjena najavljivana je još prije godinu dana. Naime, godinama se u gotovo svim školama u Federaciji BiH koristio termin BHS jezik, što je oznaka za bosanski, hrvatski i srpski jezik. Međutim, u Kantonu Sarajevo to više neće biti tako. 


Tako je ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović službeno izdao uputu o pisanju naziva u okviru koje se nalazi i anketa namijenjena roditeljima u kojoj ih se pita da se opredijele za naziv maternjeg jezika njihovog djeteta. 


U objavljenom aktu priloženo je izjašnjenje u kojem se od roditelja traži da se izjasne za jedan od tri jezika, bosanski, hrvatski ili srpski, a što će biti navedeno u javnim ispravama, razrednoj knjizi i ostaloj pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji. 


Iz Ministarstva su svim školama uputili instrukciju naglašavajući da uvažavaju odredbe novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim je uređeno pisanje upotrebe jezika i pisma u nastavi. 


Tako će u javnim ispravama, razrednoj knjizi i pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji nakon provedene ankete među roditeljima naziv predmeta glasiti “bosanski jezik i književnost”, “srpski jezik i književnost” ili “hrvatski jezik i književnost”.

 

(Večernji/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još