videopriča/ impozantne pripreme za najveći nogometni događaj na planeti

Stadioni - umjetnička djela: Ovdje će se igrati Mundijal u Kataru, hoće li zaljevska nacija nadjačati Rusiju?

Sport03.11.18, 19:41h

Stadioni - umjetnička djela: Ovdje će se igrati Mundijal u Kataru, hoće li zaljevska nacija nadjačati Rusiju?
"Kad uđete ovdje, možete odmah osjetiti kako je impozantno i možete vidjeti napredak koji se ovdje postiže četiri godine prije početka prvenstva", rekao je on

 


Nakon završetka Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. u Rusiji sve oči prešle su na Katar, koji se priprema da 2022. ugosti najveći nogometni događaj na planeti - piše Fahrudin Smailović za Al Jazeeru

 

Mala zaljevska nacija bit će prva iz arapskog svijeta koja će ugostiti Svjetsko prvenstvo.

 

Zimski termin održavanja, kojim će se izbjeći ljetne vrućine u tom dijelu Azije, promijenit će dosadašnju tradiciju Mundijala.

 

 

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino tokom posjete Dohi pohvalio je napredak na infrastrukturnim radovima nakon što je obišao osam stadiona i nekoliko trening-kampova koji će biti korišteni tokom jednomjesečnog turnira.

 

"Kad uđete ovdje, možete odmah osjetiti kako je impozantno i možete vidjeti napredak koji se ovdje postiže četiri godine prije početka prvenstva", rekao je on.

 

'Još bolji Mundijal'


"Svjetsko prvenstvo u Rusiji bilo je najbolje ikad, ali Mundijal 2022. treba biti još bolji. Mislim da je ovo prvenstvo izuzetno značajno, ne samo za Katar nego i za cijelu regiju, koja gaji veliku strast prema nogometu i mnogo ulaže u njega", dodao je Infantino.

 

Katar je 2010. u borbi za domaćinstvo nadjačao Australiju, Japan, Južnu Koreju i SAD.

 

Najmanje 26.000 ljudi direktno je uključeno u građevinske radove na stadionima.

 

Sedam novih stadiona, koji se mogu nazvati umjetničkim djelima, imat će sisteme za hlađenje na otvorenom.

 

Stadioni Al Wakrah i Al Bayt u Al Khoru bit će spremni u decembru, a prema planovima, sva borilišta bit će završena dvije godine prije početka SP-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!