VIDEO/ Nakon tri zlatne i dvije srebrne medalje

Upamtite ime sarajevske maturantice: Melika Lošić sprema se za veliko takmičenje na Yale univerzitetu u SAD-u

ŽENA iN03.11.18, 09:47h

Upamtite ime sarajevske maturantice: Melika Lošić sprema se za veliko takmičenje na Yale univerzitetu u SAD-u
Njen projekat je bio primjena aktivne i pasivne infracrvene termografije za detekciju oštećenja i imperfekcija u cijevima. Pokušala je, kako kaže, naći alternativni način za detekciju oštećenja na cijevima, jer je to dosta veliki problem, posebno u Zenici, odakle dolazi

 


Za Meliku Lošić ste sigurno već imali prilike čuti. Ona je maturantica srednje škole u Sarajevu, dolazi iz Zenice. Nakon niza uspjeha na međunarodnim takmičenjima, ona se već priprema za sljedeće.


- Prvo takmičenje na kojem sam bila je globalna runda World Scholars Cup, koje je održano u Barseloni u julu ove godine. Tu sam osvojila tri zlatne i dvije srebrene medalje - kaže Melika, a to joj je ujedno osiguralo i plasman na takmičenje pod organizacijom Yale univerziteta u Americi.


No uspjeha ima još... Nedavno se vratila iz Južne Amerike, sa najprestižnije nacionalne olimpijade „Mostratec“. 


- To je zapravo svjetska olimpijada u kojoj mladi predstavljaju projekte iz nauke i tehnologije, odnosno svoje inovacije. Moj projekt je bio primjena aktivne i pasivne infracrvene termografije za detekciju oštećenja i imperfekcija u cijevima. Pokušala sam naći alternativni način za detekciju oštećenja na cijevima, jer je to dosta veliki problem, a moja metoda ima dosta prednosti u odnosu na sadašnji sistem - pojašnjava mlada Zeničanka. 

 

melika-losic1


Kako navodi, u Zenici često imaju problem sa grijanjem i cijevima, što ju je motiviralo da počne raditi na ovoj vrsti projekta. Melikin projekat je zauzeo drugo mjesto, što je čini mnogo sretnom. Kako kaže, ovo je uspjeh i za našu državu, a i za nju lično.


Melika Lošić ima ponovo priliku biti jedina predstavnica Bosne i Hercegovine na takmičenju u Yale univerzitetu. Trenutno je u potrazi za sredstvima, a vremena je malo. 


Podržimo mladu i ambicioznu srednjoškolku da sebe i našu državu još jednom ponosno predstavi na prestižnom takmičenju.  

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!