koliko je narušena sigurnosna situacija u ks

Komesar MUP-a KS Mevludin Halilović na hitnoj sjednici: Tražimo pomoć FBI-a

Hronika02.11.18, 11:15h

Komesar MUP-a KS Mevludin Halilović na hitnoj sjednici: Tražimo pomoć FBI-a
Poručio je da je policija spremna odgovoriti na svaki izazov te je skrenuo pozornost građanima da iskažu uvažavanje i poštovanje prema sarajevskim policajacima

 

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić kazao je na hitnoj sjednici Skupštine KS-a, na kojoj se raspravljati o sigurnosnoj situaciji u KS, da je nedavno ubistvo policajaca narušilo sigurnosnu situaciju u kantonu te da je kod građana prouzrokovalo nemir i revolt. 

 

Istakao je, međutim, da je od 2014. godine do 2018. godine broj počinjenih krivičnih djela smanjen za 30 posto te da je sigurnosna situacija u saobraćaju zadovoljavajuća. 

 

Poručio je da je policija spremna odgovoriti na svaki izazov te je skrenuo pozornost građanima da iskažu uvažavanje i poštovanje prema sarajevskim policajacima. 

 

Premijer KS-a Adem Zolj naglasio je da su u stalnom kontaktu sa svim policijskim agencijama kako bi slučaj ubistva policajaca priveli kraju te da će kantonaln vlada sve zahtjeve policijske uprave uvrstiti u nacrt budžeta za 2019. godinu. 

 

- Do ovog događaja situacija je bila zadovoljavajuća i zbog toga ćemo učiniti sve da ovaj slučaj riješimo - zaključio je Zolj. 

 

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović istakao je da je događaj od 26. oktobra narušio sigurnosnu situaciju u KS-u, ali da je najveći razlog entitetsko razgraničenje.   

 

- Zaključeno je da je neophodno preuzeti određene mjere kad su u pitanju teške krađe motornih vozila koje su na ovim prostorima odavno prisutne i koje su u nekim slučajevima okarakterisane kao organizirani kriminal - naveo je. 

 

Halilović ističe da je 2010. godine u KS-u ukradeno oko 800 vozila, a 2017. godine 420 vozila te da je u tom periodu smanjena krađa za 50 posto. Između ostalog, kazao je da je od 2015. godine do danas registrovano 17 napada na policajce. 

 

- Nakon izvršenog uviđaja, nastavljene su aktivnosti na identifikaciji počinioca i protiv jedne osobe smo podnijeli prijavu Tužilaštvu KS-a, koji se trenutno nalazi u pritvoru. Trenutno vršimo vještačenje tragova i zatražili smo pomoć policijskih agencija iz inostranstva - poručio je. 

 

Istakao je da postoji mogućnost da se predmet ubistva policajaca prebaci Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, što oni nisu prihvatili, jer slučaj još uvijek vodi Tužilaštvo KS-a. 

 

- Ukoliko Tužilaštvo BiH preuzme slučaj, svakako želimo da budu uključeni - kazao je Halilović te izrazio potrebu povećanje broja policajaca i nabavku nove opreme za MUP KS-a. 

 

Odgovarajući na pitanja poslanika, Halilović ja kazao da se osjeća sigurno u Kantonu Sarajevo te da je situacija od 2016. godine znatno unaprijeđena. 

 

Dva policajca ubijena su u petak, 26. oktobra u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino Polje nakon što su nepoznati počinioci pucali na automobil u kojem su se nalazili policijski službenici. 

 

Jedan policajac je smrtno stradao na mjestu događaja, dok je drugi preminuo u bolnici nakon višesatne borbe za život. Sve policijske agencije i službe u BiH još intenzivno tragaju za počiniocima ovog gnusnog zločina.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još