SPREMNI NA ZAHTJEVNE INTERVENCIJE

KCUS nabavio najsofisticiraniji C luk: Broj operacija na Klinici za neurohirgiju povećat će se i do 1.100 godišnje

Hronika01.11.18, 16:43h

KCUS nabavio najsofisticiraniji C luk: Broj operacija na Klinici za neurohirgiju povećat će se i do 1.100 godišnje
Po riječima šefa Klinike doc.dr. Hase Sefe urađena je kompletna reorganizacija rada, što je dalo odlične rezultate. Ističe da su neurohirurzi KCUS spremni odgovoriti najzahtjevnijim izazovima, iz svih oblasti te grane medicine

 

U toku protekle godine na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) urađeno je 850 složenih operativnih zahvata, te pregledano 10.000 pacijenata.


- Zahvaljujući nabavci nove suvremene opreme te stručnoj osposobljenosti neurohirurga KCUS, u naredne dvije godine broj operacija povećat će se i do 1.100 godišnje - saopćeno je iz Press KCUS-a.    


Po riječima šefa Klinike doc.dr. Hase Sefe urađena je kompletna reorganizacija rada, što je dalo odlične rezultate. Ističe da su neurohirurzi KCUS spremni odgovoriti najzahtjevnijim izazovima, iz svih oblasti te grane medicine.


- Novom organizacijom rada smanjili smo period boravka pacijenata u bolnici nakon operacije, te s druge strane povećali broj zahvata i smanjili finansijske troškove. Nabavili smo i novi C luk koji ima mogućnost snimanja u tri dimenzije i povezivanja sa spinalnom navigacijom. Mi smo jedina neurohirurška klinika u BiH koja ima taj sofisticirani aparat. Planirana je i nabavka novog operativnog stola s karbonskim vlaknima i novog operacionog mikroskopa. Time bi se u cjelosti stavio u funkciju novi C luk - naveo je  doc.dr.Sefo.


Subspecijalista cerebrovaskularne hirurgije prim.mr.dr Eldin Burazerović ističe da se na Klinici radi kompletan operativni program iz oblasti cerebrovaskularne hirurgije mozga.


Dodaje da je, u posljednje tri godine, urađeno 250 operativnih zahvata aneurizmi na krvnim sudovima mozga kao i AV malformacija.


- Trenutno se na Klinici radi i endovaskularni program tretmana aneurizmi i AV malformacija, u suradnji  radiologa i neurohirurga KCUS  sa kolegama neuroradiolozima iz Kliničkog centra Ljubljana (Slovenija) -  kazao je Burazerović.


Klinika za neurohirurgiju KCUS upošljava multifunkcionalni tim hirurga i medicinskog osoblja, te se redovno rade edukacije i stručno usavršavanje.


Suradnja Klinike s Udruženjem neurohirurga u Bosni i Hercegovni, kao i udruženjima izvan naše države znatno je poboljšana u posljednje tri godine.


Mr.sci.dr. Ibrahim Omerhodžić uposlenik je Klinike za neurohirurgiju i predsjednik Udruženja neurohirurga u Bosni i Hercegovini. On naglašava da je suradnja Udruženja s Klinikom u posljednje vrijeme na visokom nivou.


- Kao vodeća neurohirurška ustanova u državi nastojimo pratiti sve svjetske standarde u neurohirurgiji. Klinika ima kapacitete da bude lider. Naši neurohirurzi se educiraju u velikim centrima u svijetu, te učestvuju u svim velikim naučnim skupovima u Evropi i svijetu. Troje kolega pohađaju četverogodišnje evropske kurseve, za evropsku diplomu pod pokroviteljstvom Evropskog društva neurohirurga. Klinika je, zajedno sa Udruženjem, dobila organizaciju Evropskog trening kursa 2020. godine, s učešćem istaknutih evropskih neurohirurga - izjavio je dr.Omerhodžić.


Glavna sestra Klinike za neurohirurgiju KCUS Admira Bandić navodi da su znatno poboljšani uvjeti rada, što se direktno odrazilo i na uvjete  boravka bolesnika.


- Svakodnevno dobivamo pohvale pacijenata, to je nabolje priznanje našem predanom i odgovornom radu. Uvjeti rada su izvrsni, njegujemo dobru i kolegijalnu radnu atmosferu, raspolažemo svim lijekovima i potrebnom opremom. Posebno je značajno da su i sestre uključene u kontinuirani program edukacija gdje se stečena znanja odmah primjenjuju u radu s bolesnicima. Pratimo sve promjene u oblasti sestrinstva i trudimo se nove načine rada primijeniti na Klinici - kazala je Bandić.


Generalna direktorica KCUS prof.dr. Sebija Izetbegović navela je da je nabavka novog C luka nastavak pravilne strategije zanavljanja opreme. Ističe da je KCUS najbolji primjer kako se predanim i odgovornim radom mogu ostvariti izvrsni rezultati, koji bi trebali slijediti svi ostali zdravstveni centri.


- Nabavkom novog C luka proširen je spektar usluga koje se pružaju na Neurohirurškoj klinici.U protekle 2,5 godine smo, na većini klinika zanavljanjem opreme i usavršavanjem kadrova, proširili spektar dijagnostičkih i terapijskih usluga. Time smo direktno spriječili bespotrebno izmještanje na liječenje izvan BiH. U KCUS se zbrinjavaju najteži slučajevi iz cijele Bosne i Hercegovine, od kojih se najveći broj operira na Neurohirurgiji i Ortopediji - izjavila je prof.dr.Izetbegović.


Dodaje da je kupovina nove opreme neophodna je da bi se moglo odgovoriti tako zahtjevnim zadacima.


- Sve je veći broj bolesnika iz drugih država koji se odlučuju za neurohirurške zahvate u KCUS, što najbolje govori koliko su naši neurohirurzi uvaženi i van granica naše države. Pokazali smo da smo najbolji zdravstveni centar u BiH, te vodeći u svim oblastima medicine - izjavila je prof.dr. Izetbegović.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još