Potvrđeno iz više nezavisnih izbora

Početak kraja vječne kancelarke: Angela Merkel se povlači sa čela najveće njemačke stranke

Front29.10.18, 12:01h

Početak kraja vječne kancelarke: Angela Merkel se povlači sa čela najveće njemačke stranke
Odluku o odustajanju od kandidature Merkel je iznijela na sjednici predsjedništva stranke u ponedjeljak, a potvrđena je iz više neovisnih izvora

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel spremna je odstupiti s mjesta predsjednice najveće njemačke stranke nakon poražavajućih rezultata izbora u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessen, javlja Die Welt, pozivajući se na izvore iz te stranke.

 

U razgovoru sa vodećim ljudima Kršćansko demokratske unije (CDU), Merkel je navodno izjavila kako se na unutarstranačkim izborima u decembru neće ponovno kandidirati za predsjednicu stranke.

 

Odluku o odustajanju od kandidature Merkel je iznijela na sjednici predsjedništva stranke u ponedjeljak, a potvrđena je iz više neovisnih izvora. Kako tvrdi agencija dpa, to ipak ne znači da se Merkel planira povući i s mjesta kancelarke.

 

Podsjetimo, CDU Angele Merkel je na izborima u pokrajini Hessen u nedjelju izgubio čak 11,3 postotnih poena u odnosu na prošle izbore u pokrajini koja se smatra financijskim središtem Njemačke, zbog grada Frankfurta u kojem su uredi brojnih vodećih svjetskih banaka, frankfurtska burza i sjedište Evropske centralne banke.

 

Na istim izborima potop su doživjeli i socijaldemokrati (SPD), koalicijski partneri Angele Merkel na državnoj razini, zbog čega je čelnica SPD-a Andrea Nahles već najavila 'preispitivanje rada Vlade', što su neki analitičari interpretirali i kao mogućnost raspada koalicije koja kancelarku Merkel drži na vlasti.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!