89 akromatskih skulptura malog formata

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Aranea' Josipa Mijića

Kultura25.10.18, 22:01h

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Aranea' Josipa Mijića
Ciklus radova objedinjuje osamdeset i devet akromatskih skulptura malog formata, nastalih kombinovanom tehnikom u periodu 2017–2018. godine

 

Izložba akademskog slikara Josipa Mijića pod nazivom „Aranea“ otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. 


Ovaj bosanskohercegovački slikar i doktor umjetnosti predstavio se nesvakidašnjom zbirkom drvenih skulptura u obliku kocki u crnoj boji na koje su aplicirane paukove mreže. 


Ciklus radova objedinjuje osamdeset i devet akromatskih skulptura malog formata, nastalih kombinovanom tehnikom u periodu 2017–2018. godine. 


U osvrtu na Mijićev stvaralački opus, historičarka umjetnosti Anja Bogojević kazala je kako se radi o djelima koja intrigiraju, tvoreći jedan repetativni skulpturalni postupak koji svjedoči o spoju prirodnog i artificielnog, geometrijskog i organskog. 


- Riječ je o jednom novom spoju koji gradi novu cjelinu, ili novi univerzum što počiva na vlastitim oprečnostima i kao takav se ne narušava, nego, zapravo, obogaćuje - kazala je Bogojević, navodeći da crna boja, naglašava transcendentnost, dok je kvadrat kao simbol zemlje i materijalnog svijeta njezina antiteza. 


Dodala je kako se radi o kontinuitetu u Mijićevom stvaralačkom opusu, što na najbolji način opisuje način na koji se autor razvija i nadograđuje, podsjećajući da ova, najnovija predstavlja četvrtu izložbu u nizu. 

 

izlozba-mijic-1


Autor djela, koja čine postavku, kazao je kako se sarajevskoj publici predstavlja četvrti put, a drugi put u Umjetničkoj galeriji BiH. 


- Ovaj put se predstavljam s likovnim projektom Aranea, koji se u biti sastoji od četiri lančano uvezane izložbe - kazao je Mijić, aludirajući na kontinuirani rast broja skulptura predstavljenih u sklopu tog ciklusa (u nizu 21, 34, 55 i 89).   


Po njegovim riječima, projekt neizravnim putem propituje odnos čovjeka prema čovjeku i čovjeka naspram prirode i to putem jednostavne geometrijske forme - prostornog kvadrata koji simbolizira zemlju, a preko nje presvučena paukova mreža svjedoči o vezama, prisutnim u univerzumu. 


Kako je rečeno, Aranea počiva na binarnim suprotnostima kao što su prirodno-artificijelno, imanentno-transcendentno, svijetlo-tamno, crno-bijelo, koje međusobno ne pobijaju jedna drugu, nego se, naprotiv, uvjetuju i nadograđuju. 


Josip Mijić rođen je 1975. godine u Travniku. Godine 2002. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu u klasi profesora Ante Kajinića, a 2005. završio je postdiplomski studij Ars sacra pod mentorstvom istog profesora i stekao zvanje magistra Ars Sacra. Doktorirao je 2017. na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. 


Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, Udruge likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline, Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH i udruge ALUMNI ALU na Širokim Brijegu. 


Radovi mu se nalaze u brojnim umjetničkim zbirkama, uključujući Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg, Umjetničku galeriju BiH, Nacionalnu knjižnicu Katalonije (Barcelona, Španjolska), Udruženje anonimnih artista Banja Luka, Galeriju „Fonticus” (Grožnjan, Hrvatska)...Dobitnik je više prestižnih nagrada, a do sada je imao 25 samostalnih i sudjelovao na više od 150 skupnih izložbi u zemlji i u inozemstvu. 


Poklonici umjetnosti će Mijićeve radove moći pogledati do 8. novembra.
 

 

(Fena/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!