FOTO I VIDEO/ POGLED U KULMEROVE DVORE, PORODIČNI DOM TODORIĆEVIH

Stubište je raskošno kao iz 'Dinastije', svuda zlato, kristal i mermer, a kad zavirite u toalet...

Nedjeljni magazin25.10.18, 17:05h

Stubište je raskošno kao iz 'Dinastije', svuda zlato, kristal i mermer, a kad zavirite u toalet...
Nije baš da je to pravo zlato, ali takav se dojam trebao dobiti. Pogled prema gore - golemi kristalni luster. Stojimo na mramoru. Svi se ogledaju oko sebe i pokušavaju zapamtiti što više detalja - o ovome ćemo pričati još danima svima koje sretnemo

 

Izvor: 100posto.hr


"Molim vas, nemojte snimati mobitelima", upozoravali su nas zaštitari dok smo hodali kroz dvorište Kulmerovih dvora. Dom obitelji Todorić odnedavno je, kako se saznalo, dostupan za najam. Raskošan kompleks ima pogled na Mlinove i Zagreb, sve je savršeno uredno, trava je podrezana, a zaštitari jako ozbiljni. Svi smo snimali mobitelima.


U Kulmerovim dvorima, koliko znamo, dosad novinari nisu bili. Došli smo na predstavljanje novog filma Vinka Brešana "Koja je ovo država" i pogledali prvi trailer vjerojatno novog crnohumornog domaćeg hita. Uveli su nas u glavnu zgradu, nekadašnji hotel, koji i danas baš tako izgleda. Pristup smo imali samo u prizemlju; rekli su nam da je to dio dvora u kojima obitelj zaista i živi, iako druge informacije kažu kako se taj dio kompleksa koristio za zabave i druženja, dok članovi obitelji žive u drugim zgradama pored.
Ipak, penjanje na raskošno stepenište nije bilo dozvoljeno - osim onih par stepenica koje su potrebne za fotografiranje.


Sjećate se "Dinastije"? Pa, nije baš tako veliko i raskošno, ali kad prođete kroz vrata - na kojima stoji gospodin koji vas pristojno pozdravlja s "Dobrodošli, drago nam je da ste nas posjetili" - nađete se u hodniku kojim dominira dvostruko stubište s kovanom crno-zlatnom ogradom. Nije baš da je to pravo zlato, ali takav se dojam trebao dobiti. Pogled prema gore - golemi kristalni luster. Stojimo na mramoru. Svi se ogledaju oko sebe i pokušavaju zapamtiti što više detalja - o ovome ćemo pričati još danima svima koje sretnemo.

 


Krenuli smo dalje i ušli u glavni salon koji se sastoji od dvije prostorije. U većoj su dva trosjeda plave boje s dezenom te dvije crvene fotelje, posvuda je stilski namještaj. Glavni stol i oni manji na kojima stoje lampe imaju isti dizajn, a iznad stilske komode raskošno obrubljene zlatnim efektima je i veliko ogledalo s isto takvim okvirom. Sad je bio pospremljen, ali inače se iz komode podiže televizor, po potrebi.


U drugoj, spojenoj prostoriji kauč je prljavo bijele boje i pripadajuće plave fotelje, dok su u kutevima stolići s tri crvena stilska stolca. Na zidovima su slike, na stolićima lampe i sat koji izgleda antikno, ali ne mora biti.

 

todoric-kulmerovi-dvori2


Opći dojam je zaista kao da ste u hotelu, nekom koji se dugo nije renovirao. U prostoru u kojem vam nije jasno smijete li sjesti na te stolce i na taj kauč, smijete li dotaknuti taj crveni plisirani jastučić s perlama. Nalazimo se u prostoru u kojem nitko od nas ne bi zapravo htio živjeti. Svega je, nekako, previše, sve je pomalo neukusno; svima nam je neugodno. Nemoguće je uživati u tom prostoru natrpanom nekim simbolima društvenog statusa koji izgledaju lažno. Ne mislim to u smislu neke moralne propovijedi ili duboke misli - kako je bogatstvo Todorića lažno ili nešto slično. Jednostavno, izgleda kao da nije autentično - a ono što glumi nešto što nije naziva se kičem.


Prozori su golemi, a pogled puca na Zagreb. Ispred je terasa, a zapravo se radi o livadi koja je ograđena bijelim stupićima.

 

Ponovno nas sve upozoravaju da ne fotografiramo ništa, a u šali nam govore da ništa ne uzimamo.

 

Svi smo vidjeli fotografije navodne Todorićeve raskošne kupaonice, neki možda očekuju zlatnu wc školjku, a to smo jednostavno morali provjeriti.


I moramo vas razočarati - nema zlata u kupaonici. Ali, da je raskošna - raskošna je. Toaleti su podijeljeni na muški i ženski i u svakom su po dvije kabine.


Prostor je velik, svjetla su zagušena i topla, na zidovima su slike, ogledala su velika, a najimpresivniji je umivaonik izrezan iz jednog velikog dijela mramora. Na raspolaganju su nam mali ručnici - nažalost, na njima ništa nije izvezeno.


Općeniti dojam jednostavno je - kič. Možda je sve napravljeno autentično, Kulmerovi su dvori ipak kurija koja je navodno prvi put na tom mjestu izgrađena u 16. stoljeću, a u 17. stoljeću grof Petar Zrinski dogradio ih je u kasnorenesansnom stilu.


Danas ih možete iznajmiti i za vjenčanje bi ovaj prostor vjerojatno bio izvrsna kulisa. No, tu već zalazimo u onaj dio dubokih, moralnih misli; koliko ćete još morati platiti Kulmerove dvore?

 

Više fotografija pogledajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!