Progresivni reformator ima svoju mračnu stranu

Šta javnost (ne) zna o saudijskom princu: Oženio rodicu, težak više od tri milijarde dolara, zovu ga 'otac metka'...

Nedjeljni magazin25.10.18, 14:59h

Šta javnost (ne) zna o saudijskom princu: Oženio rodicu, težak više od tri milijarde dolara,  zovu ga 'otac metka'...
I dok se zapadnjaci trude pronaći rupe u ovoj priči, njegovi sugrađani aktivno ga brane ističući da je riječ o bogatom poduzetniku koji je svoje financijsko zaleđe stvarao prije dolaska na vlast te da je riječ o njegovom novcu koji može trošiti kako god želi

 

 


Mediji su posljednjih dana prepuni vijesti o čelnom čovjeku jedne od najutjecajnijih država svijeta. Riječ je o krunskom princu Saudijske Arabije, Muhamedu bin Salmanu ili jednostavnije MbS-u.


Mračna strana progresivnog reformatora


Čovjek kojeg su zapadni mediji predstavljali kao progresivnu silu zemlje poznate po svemu osim po progresivnim potezima, nedavno se našao usred skandala nakon što je u saudijskom veleposlanstvu ubijen saudijski novinar Jamal Khashoggi, inače, jedan od najglasnijih kritičara "progresivnog" princa.


Malo je ljudi izvan Saudijske Arabije uopće čulo za MbS-a prije 2015., ali privukao je pažnju zapadnih medija nakon uvođenja reformi koje su, između ostalog, ženama omogućile da voze i posjećuju sportska događanja. U isto vrijeme, odobrio je uhićenje aktivistica za prava žena, ali to je nešto na što se obraćalo manje pažnje, piše Index.hr.


Težak tri milijarde dolara


Njegovo puno ime je Muhamed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud i rođen je 31. kolovoza 1985. kao sin trenutnog vođe, kralja Salmana i njegove treće supruge Fahde bint Falah bin Sultan bin Hathleen. Politikom se počeo baviti 2009. kao jedan od očevih asistenata, a ovaj pravnik u to je vrijeme još uvijek bio guverner Rijada.


Međutim, osim povezanosti s brutalnim ubojstvom saudijskog novinara, MbS medije fascinira i privatnim životom koji ga po mnogočemu čini jednom od trenutno najzanimljivijih slavnih ličnosti na svjetskoj sceni.


Princ Muhamed u braku je sa svojom rođakinjom, princezom Sarom bint Mashoor bin Abdulaziz, a vjenčali su se 2008. i imaju četvero djece, dvojicu dječaka i dvije djevojčice. Njegovo bogatstvo također je nešto što fascinira javnost. Princ je izuzetno imućan, a težak je više od tri milijarde dolara što je nevjerojatno čak i prema mjerilima saudijskog plemstva.


Palače, jahte i skupocjene umjetnine


Vlasnik je jedne od najskupljih kuća na svijetu, a za golemu je palaču Chateau Louis XIV blizu Versaillesa, 2015. iskeširao 300 milijuna dolara. I to je, uzgred rečeno, samo jedna od njegovih ekstravagantnih akvizicija. U medijima su se pojavile informacije da je kupio jahtu za 500 milijuna dolara.


"Što se tiče mojih privatnih troškova - bogat sam, nisam siromašan. Nisam ni Gandhi ni Mandela", rekao je u ožujku ove godine.


Kupnja francuskih dvoraca i raskošan život nije nimalo neobičan za mnogobrojne nasljednike kralja Salmana koji uživaju u životu daleko od svog kraljevstva, na francuskoj rivijeri i luksuznim odmaralištima u Španjolskoj. Vlasnici su palača, imaju račune u švicarskim bankama i posjeduju neke od najvećih jahti na svijetu.


Sam kralj Salman navodno je težak 17 milijardi dolara i vlasnik je vile na jugoistoku Francuske gdje ljuti lokalno stanovništvo zatvaranjem plaža tijekom svog godišnjeg odmora.


"Poduzetnik" od mladosti


Veliko bogatstvo MbS-a nije toliko iznenađenje uzmemo li u obzir priče koje kolaju o njemu. Naime, The New Yorker objavio je članak u kojem otkriva kako je mladi princ još kao tinejdžer agresivno koristio svoj status kako bi se dodatno obogatio iako je bio sin najmoćnijeg čovjeka Saudijske Arabije kojima nikada ni u čemu nije oskudijevao.


Svojim je potezima stekao i nadimak Abu Rasasa što bi u prijevodu bilo "otac metka", a dobio ga je nakon što je pokušao izvršiti pritisak na državnog službenika od kojeg je zahtijevao da mu omogući kupnju zemljišta na koje je bacio oko. Nakon što je službenik to odbio učiniti, na kućnu adresu stigla mu je kuverta u kojoj se nalazio metak.


Ipak, neki njegovi prijatelji tvrde da je princ i sam svjestan da je u mlađim danima znao pretjerati te da se tijekom godina pokušao iskupiti za propuste iz mladosti.


Bio je arogantan i jednom je prilikom odlučio izvršiti pritisak na niz bogatih poduzetnika od kojih je tražio da uplate novac na njegov račun. Tom je metodom navodno skupio više od 30 milijuna dolara u samo nekoliko tjedana.


"On je sin saudijskog kralja. Nije da će se netko usuditi reći mu ne", rekao je jedan njegov prijatelj.


Američka turneja i slavni prijatelji


Iako je danas umjereniji, mnogi tvrde da se njegova arogantnost održala pa nije posebno iznenađenje da se jako svidio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je oduševljen mladim princom i bilo je potrebno da bude upleten u ubojstvo kako bi ga Trump javno prekorio zbog "nestašluka".


Naravno, ne smijemo zaboraviti da je izuzetno teško poljuljati stabilne poslovne odnose SAD-a i Saudijske Arabije pa tako ne iznenađuje ni Trumpova reakcija.


No, prije nego se pojavila priča o ubojstvu, mnogi su blagonakloni gledali na saudijskog princa koji se tijekom svoje američke turneje susreo s nizom slavnih i utjecajnih osoba, između ostalog i s Oprom, Billom Gatesom, Timom Cookom, Elonom Muskom, Morganom Freemanom, Jamesom Cameronom, Jeffom Bezosom, Richardom Bransonom, Dwayneom "The Rockom" Johnsonom koji je pohvalio potez princa da nakon 35 godina ponovno dopusti otvaranje kino dvorana.
 

Naravno, nakon što se priča o ubojstvu pojavila u medijima, mnogi su mu zapadni "prijatelji" javno okrenuli leđa.


Nepokolebljiva podrška podanika


Zanimljivo je pak da građani Saudijske Arabije ne reagiraju na licemjerje i činjenicu da bi novac koji se mahnito troši na jahte i palače mogao trošiti na građane. Štoviše, mnogi ga brane i ističu da zaslužuje milijun palača.


S jedne strane imamo "borca protiv korupcije" koji je krenuo u rat s bogatim izrabljivačima sirotinje, a s druge čovjeka koji u svom vlasništvu ima jahtu vrijednu 620 milijuna dolara i 500 godina staru sliku Leonarda da Vincija vrijednu 450 milijuna čijom je kupnjom prošle godine srušen rekord Christiesa. S palačom u Francuskoj, to je ukupno više od milijarde dolara koje je potrošio na samo tri stvari.


I dok se zapadnjaci trude pronaći rupe u ovoj priči, njegovi sugrađani aktivno ga brane ističući da je riječ o bogatom poduzetniku koji je svoje financijsko zaleđe stvarao prije dolaska na vlast te da je riječ o njegovom novcu koji može trošiti kako god želi. Stvaraju se i teorije zavjera pa neki tvrde da je riječ o pokušaju da se diskreditira vladar od strane New York Timesa koji je u vlasništvu katarskih moćnika koji neprestano pokušavaju potkopati utjecaj saudijskog princa.


Nema sumnje da ni najnoviji skandal neće osjetno poljuljati povjerenje podanika u nepogrešivost njihovog vladara.

 

(Index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!