'Nepodnošljivo je da ti slučaji ostaju nerasvijetljeni'

Zašto se u Francuskoj rodilo toliko djece bez ruku? Vlasti naredile istragu!

Hronika21.10.18, 18:38h

Zašto se u Francuskoj rodilo toliko djece bez ruku? Vlasti naredile istragu!
Ne možemo se zadovoljiti izjavom da nismo pronašli uzroke, to je nepodnošljivo, rekla je Buzyn

 

Francuska vlada odlučila je otvoriti novu istragu o djeci rođenoj bez ruku u nekoliko departmana, rekla je danas ministrica zdravstva Agnès Buzyn, ocijenivši "nepodnošljivim" da ti slučaju ostaju nerasvijetljeni, javila je Hina, a prenijeli mediji.

 

"S ministrom za ekološku tranziciju Françoisom de Rugyjem odlučili smo obnoviti istragu u kojoj će sudjelovati liječnici i stručnjaci za okoliš", rekla je ministrica, a prenose francuski mediji.

 

"Ne možemo se zadovoljiti izjavom da nismo pronašli uzroke, to je nepodnošljivo", rekla je Buzyn. U Ainu je rođeno sedmero djece bez ruku od 2009. do 2014. godine, u Loire Atlantique troje 2007. i 2008., a u pokrajini Bretagne četvero djece od 2011. do 2013.

 

Prva istraga nije ponudila objašnjenja

 

Ti su slučajevi uvijek zabilježeni u relativno suženom prostoru i pobudili su zabrinutost u tim područjima. Prva istraga koju je provela sanitarna agencija Javno zdravlje Francuske zaključila je početkom oktobra da su slučajevi u Ainu statistički u nacionalnim granicama. Međutim, za malformacije u Loire-Atlantique i u Bretagni nisu pronađena objašnjenja.

 

Ministrica Buzyn je rekla da se na godinu u Francuskoj rađa "između 80 i 100 novorođenčadi s malformacijom udova". Uzroci mogu biti genski ili posljedica izloženosti otrovnim tvarima (prehrana, okoliš ili lijekovi poput talidomida, sedativa i analgetika koji se propisivao trudnicama između 1957. i 1962. zbog čega su bile rođene hiljade djece bez ruku).

 

 

(DEPO PORTAL, BIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!