Donald Trump potvrdio

SAD se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom

Front21.10.18, 10:54h

SAD se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom
Rusija negira da krši taj sporazum, a Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je američki potez motiviran „američkim snom o unipolarnom svijetu sa samo jednom supersilom“

 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potvrdio je da će se SAD povući iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, jer Rusija, kako je rekao, krši odredbe tog sporazuma, prenosi Slobodna Evropa.

 

- Krše ga već duže vrijeme. I ne znam zašto predsjednik Obama nije sa njima pregovarao ili se povukao iz sporazuma. Okončat ćemo sporazum i onda ćemo razvijati oružje, osim ako Rusija i Kina pristanu na novi dogovor - izjavio je Trump.

 

Rusija negira da krši taj sporazum, a Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je američki potez motiviran „američkim snom o unipolarnom svijetu sa samo jednom supersilom“, prenijela je agencija RIA Novosti.

 

Prije četiri godine Barack Obama optužio je Moskvu da krši sporazum, koji su 1987. godine potpisali predsjednici Ronald Reagan i Mihail Gorbačov, pošto je Rusija testirala krstareće projektile lansirane sa zemlje, ali se Sjedinjene Države pod pritiskom evropskih lidera nisu povukle iz sporazuma.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!