U SJENI IZBORNIH (NE)PRAVILNOSTI

Analiza IFIMES-a: Kako su štampani glasački listići i kako je Šefik Džaferović pobijedio u trci za Predsjedništvo BiH?!

Front19.10.18, 09:20h

Analiza IFIMES-a: Kako su štampani glasački listići i kako je Šefik Džaferović pobijedio u trci za Predsjedništvo BiH?!
IFIMES navodi da zabrinjava broj od 500.000 nevažećih glasačkih listića na svim nivoima vlasti, što predstavlja blizu osam posto od ukupnog broja glasačkih listića. Evropski standard kreće se od jedan posto nevažećih listića

 

Iz međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) sa sjedištem u Ljubljani objavljen je izvještaj o općim izborima u BiH. Između ostalog, navodi se da zabrinjava broj od 500.000 nevažećih glasačkih listića na svim nivoima vlasti. Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a, kaže da je cijeli izborni proces pun nepravilnosti.

 

Bećirović je istakao da su "glasački listići štampani bez sudjelovanja posmatrača određenih stranaka, nisu označeni serijskim brojevima, nemaju žiga i moglo se naštampati koliko želite tih listića", prenosi N1.

 

- Kada pogledamo cjelokupni izborni proces, on je pun nepravilnosti a po mnogim aspektima i kriminalnih radnji koje bi morale biti proces procesuiranja. Jasno je da su glasački listići štampani bez sudjelovanja posmatrača određenih stranaka. Ti listići nisu označeni serijskim brojevima, nemaju žiga i moglo se naštampati koliko želite tih listića. To posebno zabrinjava kada se radi o entitetu Republika Srpska i vjerodostojnosti izbora. Sve upućuje da su oni na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine vrlo upitni, ne samo u Republici Srpskoj. To su bili neregularni izbori koji ne odražavaju stvarnu volju biračkog tijela u Bosni i Hercegovini - kategoričan je Bećirović.

 

IFIMES navodi da zabrinjava broj od 500.000 nevažećih glasačkih listića na svim nivoima vlasti, što predstavlja blizu osam posto od ukupnog broja glasačkih listića. Evropski standard kreće se od jedan posto nevažećih listića. Direktor IFIMES-a naglašava da su navodi eksperata ovog instituta apsolutno tačni.

 

- Navodi naših eksperata su apsolutno tačni. Mi imamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje bi na osnovu ovog našeg razgoovra i drugih moralo pokrenuti po službenoj dužnosti istragu. Da li je ijedan član CIK-a saslušan, priveden ili uhapšen. Mnogi, kad bi sudjelovali u takvim postupcima bi propjevali. Oni imaju zaleđe, političko zaleđe pojedinaca, ne više iz stranaka tako da se oni osjećaju nonšalantno kada je izborni proces u pitanju. Oni misle da su nedodirljivi i da će sve ovako proći. Ja sam uvjeren da ovo ovako neće proći - istakao je on.

 

Bećirović je naglasio da je kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Šefik Džaferović po svim anketama bio treći.

 

- Izabrani kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je po svim analizama, anketama bio treći. U šali ljudi kažu da čak i kada bi Bakir Izetbegović bio predsjednik CIK-a, Šefik Džaferović ne bi bio izabran za člana Predsjedništva i on je uvjeren u to. To su paradoksi. Puno je tih paradoksa - potcrtao je direktor IFIMES-a.

 

Kriminal u Bosni i Hercegovini je ograman i u svim je segmentima društva istakao je Bećirović.

 

- Prema našem mišljenju koalicija Pod Lupom je odlično obavila posao. Kriminal u Bosni i Hercegovini je ogroman. On je u svim segmentima društva. Možda je jedino Makedonija prije dolaska na vlast Zorana Zaeva bila korumpiranija i kriminalnija od Bosne i Hercegovine - kazao je Bećirović.

 

- Ako je opozicija spremna da prihvati da nikada neće biti izborni pobjednik i da samo sudjeluje u procesu i da samo legitimizira i legalizira proces, onda je to problem same opozicije. Koliko vidim ona se dogovora da sastavlja vlade po kantonima, zaboravili su na subprevaru i izbornu krađu koja je napravljena u izbornom procesu. To nije nivo ozbiljne opozicije koja je spremna da se suoči sa ozbiljnim problemima ali i da se konforntira sa vlasti. SDA, SNSD i HDZ su apsolutni gospodati života i smrti u Bosni i Hercegovini. Ovi samo pokušavaju dobiti vlast na nivou kantona i to će biti njihov najveći uspjeh. To je apsolutno pogrešno - naglasio je Bećirović.

 

Pravosudne institucije nisu reagovale na prijave, istakao je Bećirović, i dodao da se članovi CIK-a samo smiju a u druge medije neće da dolaze jer to smatraju napadom na CIK.

 

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!