Po načelu rotacije

Mijenjaju se svakih osam mjeseci: Dodik prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH

Front18.10.18, 15:20h

Mijenjaju se svakih osam mjeseci: Dodik prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH
U još uvijek aktuelnom sazivu predsjedništva Bosne i Hercegovine trenutno je predsjedavajući Bakir Izetbegović, koji je član iz reda Bošnjačkog naroda, a prije njega predsjedavajući je bio hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović

 

Prvi predsjedavajući u Presjedništvu Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude Milorad Dodik s obzirom na to da je red na srpskog člana Predsjedništva u rotirajućem sistemu.

 

Prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine predsjedavajući Predsjedništva BiH mijenja se svakih osam mjeseci po načelu rotacije.

 

U još uvijek aktuelnom sazivu predsjedništva Bosne i Hercegovine trenutno je predsjedavajući Bakir Izetbegović, koji je član iz reda Bošnjačkog naroda, a prije njega predsjedavajući je bio hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović.

 

Podsjećamo, Dodik je prema dosadašnjim rezultatima osvojio 353.626 glasova. Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić osvojio je nešto više od 221 hiljadu glasova, a Šefik Džaferović je skupio 209.218 glasova.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!