Druga međunarodna nagrada

Dini Mustafiću nagrada za predstavu 'Dantonova smrt' na festivalu u Tetovu

Kultura17.10.18, 14:30h

Dini Mustafiću nagrada za predstavu 'Dantonova smrt' na festivalu u Tetovu
Predstava je imala premijerno izvođenje u maju 2018. i potom gostovanja na dva međunarodna festivala u Ohridu i Tirani, gdje je već i nagrađena Grand Prix nagradom kao najbolja predstava sa albanskog govornog područja

 

Istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić dobio je na 6. Međunarodnom festivalu teatara u Tetovu nagradu za režiju predstave "Dantonova smrt" u produkciji Albanskog nacionalnog pozorišta iz Skoplja.

 

Predstava je dobila i Grand Prix nagradu festivala uz nagradu za najboljeg glumca koja je pripala Refetu Abaziju za ulogu Dantona.

 

Opisujući rad na predstavi, Dino Mustafić je istakao da je Danton u ovoj predstavi umorni i razigrani buntovnik koji pokazuje da revoluciju nema više ko pokrenuti.

 

- Moj Danton pokazuje da nema više hrabrih intelektualaca, zanesenjaka i idealista koji su se spremni žrtvovati za bolji i pravedniji svijet. Narodi kao svaka bezoblična masa, izgubljeni u vremenu i prostoru između početka i kraja, emocionalno i materijalno devastirani, izmučeni u mnogim revolucionarnim ili ratnim previranjima kroz svoju historiju, uvijek su imali isti ishod - bili su kolateralna žrtva novouspostavljene elite. Narodom se upravlja, njega se vodi, a pojedinačnim ljudskim sudbinama se trguje i pregovara, što je užasavajući početak i kraj svake historijske činjenice, a između historijskih datuma i godina ništa, tek bijedni i mali ljudski život - naveo je Mustafić.

 

Predstava je imala premijerno izvođenje u maju 2018. i potom gostovanja na dva međunarodna festivala u Ohridu i Tirani, gdje je već i nagrađena Grand Prix nagradom kao najbolja predstava sa albanskog govornog područja.

 

Na tetovskom festivalu u konkurenciji je bilo šest predstava u ovogodišnjem izmijenjenom konceptu i formatu koji ima selekciju produkcija iz regiona.

 

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!