nakon mišljenja američke ambasade, pristigao novi stav

O Čovićevom ultimatumu za uspostavu vlasti oglasio se i OHR: Evo šta kažu

Front16.10.18, 10:47h

O Čovićevom ultimatumu za uspostavu vlasti oglasio se i OHR: Evo šta kažu
Na ovakav Čovićev stav reagovala je Ambasada SAD u BiH gdje smatraju da je potrebno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, ali da taj zakon ne može biti uzrokom blokada u zemlji

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je apsolutni uvjet za uspostavu vlasti promjena Izbornog zakona.

 

"Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstava sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definirati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i europski put BiH", izjavio je Čović za "Večernji list".

 

Na ovakav Čovićev stav reagovala je Ambasada SAD u BiH gdje smatraju da je potrebno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, ali da taj zakon ne može biti uzrokom blokada u zemlji.

 

"Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvatima u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve", naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

 

Oglasio se i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

 

"Za žaljenje je što stranke nisu postigle dogovor o izbornoj reformi u vezi sa Domom naroda FBiH. Mogao se pronaći kompromis, ali nije bilo političke volje kako bi se ozbiljno riješilo ovo pitanje. Na bosankohercegovačkim institucijama je da pronađu rješenje koje će omogućiti nesmetano formiranje vlasti. Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata", naveli su iz OHR-a.

 

Čović je nakon sjednice Predsjedništva ove stranke na Kupresu također rekao da se više nikada neće dogoditi da jedan narod bira predstavnike drugom narodu na bilo kojem nivou vlasti u BiH.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još