Konkretni planovi ili prazna priča?

Samoprozvani najbogatiji Bosanac ponovo obećava milijarde: Neka mi daju Brione u zalog

Biznis Klub15.10.18, 15:08h

Samoprozvani najbogatiji Bosanac ponovo obećava milijarde: Neka mi daju Brione u zalog
Žilić, koji je rođen u Varešu a živi u Luksemburgu, prije nekoliko godina je kazao da ima više milijardi eura na raspolaganju i da je spreman investirati u zemlje poput BiH i Hrvatske, gdje traži projekte

 

Samoprozvani najbogatiji Bosanac ali i Balkanac Ivan Žilić, ovih dana je ponovo aktivan. Tvrdi da je u procesu kupovine posrnulog hrvatskog brodogradilišta Uljanik, te najavljuje druge ogromne investicije u Hrvatskoj.

 

Hrvatski mediji njegove najave uzimaju s velikom rezervom, ali im ipak daju dosta prostora.

 

Podsjetimo, Žilić, koji je rođen u Varešu a živi u Luksemburgu, prije nekoliko godina je kazao da ima više milijardi eura na raspolaganju i da je spreman investirati u zemlje poput BiH i Hrvatske, gdje traži projekte.

 

Iako su brojni političari i biznismeni iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske išli kod njega i nosili mu svoje planove, nikada nijedan nije realizovan. Sve to dovelo je u sumnju njegove namjere, pa i to da li on uopšte ima novca.

 

Žilić je tvrdio da je zaradio milijarde zahvaljujući jednom patentu za automobilsku industriju za koji mu kompanije plaćaju naknadu. 

 

On je ovih dana dao intervju za hrvatski Glas Istre u kojem je kazao da je zainteresovan za gradnju brzog magnetskog vlaka koji bi povezivao Pulu i Zagreb. Kad bi se to realizovalo, do Zagreba bi iz Pule trebalo oko sat vremena. Tu bi, kako tvrdi, uložio oko milijardu eura.

 

Želi ulagati i u vojne nekretnine u pulskom zaljevu koje bi stavi u funkciju turzima, a namjerava graditi i ekskluzivni turistički resort.

 

Spreman je kupiti posrnulo brodogradilište Uljanik i tvrdi da je u tu firmu već uložio 500 miliona eura i da taj novac čeka u Finansijskoj agenciji (FINA), a u zalog traži Brijune.

 

“Težak” je, otkriva, 24 milijarde eura.

 

- Vjerovali ili ne, Ivan Žilić misli ozbiljno. I budući da je u posljednje vrijeme obavio niz sastanaka u Istri i kod odgovornih osoba, političara i gospodarstvenika, raspitivao se o investicijama, odlučili smo objaviti priču o njemu i njegovim idejama za Istru, koliko god će netko reći da su to prazne priče. Ivan Žilić naime ima jako zanimljive zamisli od kojih zastaje dah, ali koje nisu bez smisla - piše Glas Istre.

 

Na pitanje da li blefira kad kaže da je uplatio 500 miliona eura za Uljanik, odgovara:

 

- Ja sam poslovan čovjek i blefiranje je u biznisu kazneno djelo, a sve što imam lako se može provjeriti - kaže Žilić.

 

Mediji navode da je on ovih dana uplatio večeru za “uljanikovce” u jednom pulskom restoranu.

 

- Odgovorno tvrdim da je s Upravom Uljanika sve dogovoreno oko preuzimanja, a sreli smo se početkom kolovoza u Zagrebu. Bivši predsjednik Stipe Mesić spojio me s ljudima iz Uprave, a na sastanku je bio predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda, a sreo sam se i s Dragutinom Pavletićem i Darkom Šorcem iz Uljanik Plovidbe. Ja sam prema Uljaniku uputio pismo namjere, a Uprava i Nadzorni odbor su to prihvatili, odnosno potvrdili da su “primili na znanje”. Uprava Uljanika je prekontrolirala kompletno moje poslovanje, a novac sada čeka u FINA-i. Zamolio sam Horvata i Marića da se prebaci novac. No oni šute i lobiraju svoje. Čeka se da nešto platim, a neću dati ni centa - rekao je Žilić.

 

 

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još