masovno iseljavanje/ ovako razmišlja građanin bih

Dugo sam razmišljao da odem u Njemačku... Odluku su do kraja zacementirali ovi izbori... Ista priča 20 godina...

Lifestyle14.10.18, 11:40h

Dugo sam razmišljao da odem u Njemačku... Odluku su do kraja zacementirali ovi izbori... Ista priča 20 godina...
U njemačkoj najavi liberalizacije tržišta rada mnogi radnici oiz BiH vide šansu za odlazak, a demografi i poslodavci razlog za brigu

 

Izvor: Al Jazeera 

Piše: Vedrana Maglajlija

Svaka kvalificirana osoba može se doseliti u Njemačku na šest mjeseci kako bi tražila posao, ne samo oni čiji je zanimanje na listi deficitarnih, a prednost više nemaju domaći njemački radnici - ovako Berlin najavljuje liberalizaciju tržišta rada u narednom periodu, u čemu su mnogi radnici sa Balkana vidjeli šansu za odlazak, a demografi i poslodavci razlog za brigu zbog mogućeg novog vala iseljavanja.

 

Koalicione stranke u Njemačkoj dogovorile su se u vezi s novim zakonom o imigraciji kako bi privukle radnu snagu koja nije iz EU, jer ovoj zemlji trenutno nedostaje milion radnika. Čak 60 posto njemačkih preduzeća navodi da im je najveći poslovni problem nedostatak kvalificirane radne snage, objašnjava za Al Jazeeru Mehmed Smajić, novinar Deutche Wellea.

 

Najveća potreba je u zdravstvu, prije svega kod njege starih lica, u mašinstvu kao i IT sektoru koji trenutno traži 55.000 radnika. Traženi su i elektrotehničari. Međutim, novim zakonom predviđa se da se svaka stručna osoba može doseliti u Njemačku na šest mjeseci da pronađe posao.

 

“Toj osobi je potrebno nečije garantno pismo i određena suma novca od koje će živjeti u periodu dok ne nađe posao. Za to vrijeme nema pravo na socijalnu pomoć. Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer smatra da bi njemački trebalo poznavati na nivou koji je inače trenutno potreban da bi se položio tzv. ‘integracioni test’, a to je B1. Trenutno je onima iz deficitarnih zanimanja dozvoljeno da dođu i sa slabijim znanjem njemačkog jezika pa da u roku od nekoliko mjeseci to znanje unaprijede. Isto tako više nije neophodno da radno mjesto bude sa liste deficitarnih zanimanja niti da na Birou za zapošljavanje postoje domaći radnici koji bi imali prednost pri zapošljavanju”, kaže Smajić, dodajući da postoji velika vjerovatnoća da će ovakav zakon biti usvojen zbog procvata njemačke privrede.

 

Tome se nadaju mnogi građani BiH, kao i 27-godišnji trgovac s kojim smo razgovarali, koji se, kaže, više ni ne nada da će situacija biti bolja, pogotovo nakon izbora. 

 

Još uvijek zaposlen u svojoj zemlji, od straha od otkaza nije želio biti imenovan. Međutim, kaže da čeka da Njemačka usvoji novi zakon, a u međuvremenu je upisao kurs njemačkoj jezika.

 

“Dugo sam razmišljao da li da odem iz BiH ili ne, mislio sam na rodbinu, prijatelje, kako ću negdje tamo na dalekom Zapadu biti sam bez njih. Međutim, ono što je definitivno učvrstilo moju odluku, zacementiralo je do kraja, jesu ovi izbori koji su se održali. Ne samo što se ništa nije promijenilo, nego opet ista priča 20 godina, ista lica, svi hoće u politiku. Nekom logikom i pogledom na sve godine unazad, zaključio sam da se ništa desiti neće a meni ode život. Pucam po šavovima. Nije više to stvar ni posla, imam posao, sposoban sam raditi, nego to što te niko ne cijeni, sistem ti oduzima dostojanstvo, gazi te do kraja”, objašnjava.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(Al Jazeera, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još