video/ nakon ishitrenih stavova novog člana predsjedništva bih

Savjet Komšiću: Željko, ne zalijeći se s izjavama! Umjesto buke u javnosti, mnogo je pametnije...

Front12.10.18, 17:21h

Savjet Komšiću: Željko, ne zalijeći se s izjavama! Umjesto buke u javnosti, mnogo je pametnije...
"Oni će se ponašati po sistemu ultimatuma kao i prije četiri godine'', ocijenio je Slavo Kukić u razgovoru za N1

 

Slavo Kukić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, kazao je danas za N1 da se na mjestu Željka Komšića ''ne bi zalijetao s izjavama'' poručivši da je puno pametnije pokušati uvjeriti ostale članove Predsjedništva da je neki potez u interesu Bosne i Hercegovine.

 

On je u emisiji Newsroom N1 televizije u razgovoru s Ajlom Šabanović rekao da se ne dižu tenzije. Ocijenio je neočekivanim broj glasova koje je dobio Dragan Čović.

 

''Nisam očekivao toliki broj glasova Dragana Čovića, ali zbog tog naboja koji je stvorio Čović u samoj kampanji, stradao je HDZ 1990 i stranke oko njega jer je uspio homogenizirati biračko tijelo'', rekao je Kukić za N1.

 

Potom je govorio o Komšiću.

 

''Osobno, na mjestu Željka Komšića ne bih se zalijetao s izjavama u vezi s Hrvatskom i Srbijom jer personalni stav ne znači ništa, može samo dizati tenzije jer se odluke donose konsenzusom. Umjesto buke u javnom prostoru je puno pametnije činiti sve što se može da na sjednicama uvjeri druge članove da je neki potez u interesu Bosne i Hercegovine'', kazao je on.

 

''Logikom dizanja tenzija ne treba funkcionirati, ako oni nisu u stanju spustiti loptu, od koga drugog to treba očekivati''.

 

 Prema njegovom mišljenju, potrebno je više mudrosti.

 

''Istina jeste da treba i Hrvatska i Srbija znati da je ovo suverena država i da nije dobro u njoj izigravati ulogu tutora. Nakon ovih prvih puškaranja, mislim da će se priča smiriti, da će Predsjedništvo djelovati mudrije i da će se odnosi sa Zagrebom i Beogradom stabilizirati. To nije nikakva mudrost, moramo djelovati po zakonu spojenih posuda. Nedostatak mudrosti može samo puknuti po glavi nama samima'', naglasio je Kukić.

 

O koalicijama...

 

''U Republici Srpskoj nema ništa nepoznato, a u FBiH su mogući razni scenariji. Stranke građanskog bloka dopunjene drugim strankama koje se izjašnjavaju etničkima bi mogle pomrsiti račune na razini kantona. Što se tiče razine Federacije, mislim da nema ništa sporno, kombinacija SDA - HDZ je nešto što je izvjesno kao i na razini države. Mogli smo vidjeti da na Vijeće ministara nisu došli ministri iz HDZ-a i taj nedolazak upućuje na mogućnost blokada. Oni će se ponašati po sistemu ultimatuma kao i prije četiri godine'', ocijenio je Slavo Kukić u razgovoru za N1.

 

Pogledajte video kompletnog razgovora.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još