Donesena odluka

Cijene cigarete ponovo rastu: Od prvog januara novo poskupljenje duhana

Hronika11.10.18, 18:14h

Cijene cigarete ponovo rastu: Od prvog januara novo poskupljenje duhana
Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje trošarina na cigarete za 2019. godinu treba iznositi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM. Usvojenom odlukom propisano je da porezni obveznici i prometnici cigareta moraju popisati zalihe na dan 1. januara 2019. godine

 

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu.

 

Članovi UO UNO BiH, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, donošenjem ove doluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična trošarina na cigarete i duhan primjenjuje od 1. januara 2019. godine. Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. januara 2019. godine minimalna trošarina iznosit će 2,86 KM umjesto dosadašnjih 2,60 KM po kutiji cigareta, dok će trošarina na duhan za pušenje biti 114,40 KM po kilogramu umjesto dosadašnjih 104 KM.

 

Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje trošarina na cigarete za 2019. godinu treba iznositi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM. Usvojenom odlukom propisano je da porezni obveznici i prometnici cigareta moraju popisati zalihe na dan 1. januara 2019. godine, a popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru do 7. januara 2019. godine.

 

Predviđeno je da porezni obveznici moraju kalukulacije maloprodajnih cijena formiranih shodno ovoj odluci dostaviti do 30. novmebra ove godine. 

 

 

(Večernji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!