FOTO/KLUB UNDERGROUND

'Individualne utopije' Lale Raščić i nastup grupe Vuneny

Arhiva29.09.10, 11:00h

U sarajevskoj Galeriji Zvono, današnjem Undergroundu, umjetnica Lala Rašćić sinoć je izvela performans "Individualne utopije"

Performans bh. Umjetnice Lale Raščić/ Foto: Matej Šrepfler

Foto: Matej Šrepfler

Riječ je o performansu, koji je bh. umjetnica u Sarajevu izvela treću noć zaredom, s tim što ju je sinoć pratila i mostarska grupa Vuneny.

“U projektu Individualne utopije cilj mi je bio napraviti dokumentarni projekt bez doslovnog kopiranja stvarnih događaja, pa rad sadrži i elemente fikcije. Za vrijeme rada na projektu moja je teorija bila da radim na pre-interpretaciji stvarnosti. Rad s Vunenyma svakako je značio dodavanje još jednog sloja kao i drukčije kvalitete radu, ujedno vodeći projekt korak dalje u razvijanju spomenute pre-interpretacije", objasnila je Lala Raščić.

Lala Raščić, rođena u Sarajevu 1977, Akademiju likovnih Umjetnosti završila je u Zagrebu nakon čega boravi dvije godine pri Rijksakdemie van Beeldenden Kunsten u Amsterdamu. Gostovala je na nekoliko međunarodnih artist-in-residence programima, između ostalihz i Platform Garanti, Istanbul, 2005. Izlagala na je na brojnim grupnim i samostalnim izožbama u zemlji i inostranstvu, među kojima su recentnije “Sve je povezano”, UGBiH, Sarajevo (2007); “Sve je povezano”; “Sorry, Wrong number”, Apartman Projesi, Istanbul; B.O.P. Galerija, Zagreb (2007); “No borders, Just N.E.W.S.”, La Centrale Electrique, Busseles (2008) i “Land of Human Rights”, Center for Contemporary Art, Graz (2008).

(DEPO/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook