Kazne i upozorenja

RAK izrekao izvršne mjere zbog kršenja pravila u izbornom periodu

Mediji05.10.18, 13:38h

RAK izrekao izvršne mjere zbog kršenja pravila u izbornom periodu
Imajući u vidu da je Agencija već objavila informaciju o pokretanju postupka protiv Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), obavještavamo da je zbog obimnosti predmeta postupak još uvijek u toku. Pored toga, RTRS je zahtijevala održavanje usmene rasprave u postupku, što dodatno utiče na vremenski okvir donošenja odluke

 

Na osnovu rezultata monitoringa koji se provodi od početka predizborne kampanje 7. septembra 2018. godine, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) je izrekla sljedeće izvršne mjere radi kršenja pravila i propisa Agencije, kao i izbornih propisa:

 

Alternativnoj televiziji d.o.o. Banja Luka (ATV) izrečena je novčana kazna u iznosu od 5.000,00 KM zbog utvrđenog kršenja člana 5. (Pravičnost i nepristrasnost), stav (7) i člana 7. (Lažni ili zavaravajući audiovizuelni i radijski programi), st. (1) i (2) Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, te kršenja članova 16.2 , 16.3 i 16.12 Izbornog zakona BiH u okviru Poglavlja 16. Mediji u izbornoj kampanji;

 

Alternativnoj televiziji d.o.o. Banja Luka (ATV) izrečena je mjera pismenog upozorenja zbog utvrđenog kršenja člana 8. (Raspored televizijskog oglašavanja i teletrgovine) stav (5) Kodeksa o komercijalnim komunikacijama;

 

Hayat d.o.o. izrečena je mjera pismenog upozorenja zbog utvrđenog kršenja člana 8. (Plaćeno političko oglašavanje), stav (4) Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, te kršenja članova 16.2., 16.3., 16.4. i 16.5. Izbornog zakona BiH u okviru Poglavlja 16. Mediji u izbornoj kampanji;

 

Radioteleviziji Bosne i Hercegovine – BH Radio 1 izrečena je mjera usmenog upozorenja zbog utvrđenog kršenja člana 16.14 stav (5) Izbornog zakona BiH u okviru Poglavlja 16. Mediji u izbornoj kampanji. 

 

Imajući u vidu da je Agencija već objavila informaciju o pokretanju postupka protiv Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), obavještavamo da je zbog obimnosti predmeta postupak još uvijek u toku. Pored toga, RTRS je zahtijevala održavanje usmene rasprave u postupku, što dodatno utiče na vremenski okvir donošenja odluke.

 

Takođe, Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula postupke protiv Televizije BN, Televizije Alfa i Radija Velika Kladuša. 

 

Agencija će nastaviti da vrši stalni monitoring informativnih i izbornih TV programa stanica u cilju provjere poštivanja pravila i propisa, kao i odredbi Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata.

 

Na kraju, Agencija još jednom poziva sve nosioce dozvola da se do kraja predizborne kampanje strogo pridržavaju pravila i propisa, odredbi Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata, a posebno podsjeća na poštivanje izborne šutnje koja počinje u subotu, 6. oktobra u 7:00 sati, te na zabranu objavljivanja istraživanja javnog mnijenja koja je počela u petak, 5. oktobra u 7:00 sati.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!