otkrijte rane signale

Ovaj znak najavljuje srčani udar: Morate da obratite pažnju, naročito žene!

Lifestyle05.10.18, 08:41h

Ovaj znak najavljuje srčani udar: Morate da obratite pažnju, naročito žene!
Dok pomoć ne stigne, treba da odmarate i izbjegavate dalje naprezanje

 

Najčešći simptom srčanog udara je bol u grudima i to važi i za žene i za muškarce.

 

Ovaj bol traje duže od nekoliko minuta, ali može i da prestane pa da se ponovo javi. Međutim, rani signal pratećeg infarkta može biti i bol u vratu i to je daleko češći slučaj kod žena nego kod muškaraca.

 

Žene posebno treba da obrate pažnju ako osjete bol u leđima ili u vilici, a zabrinjavajući simptom može biti i opšte stanje neprijatnosti. Dakle, nije neophodno da vas bol potpuno savlada, naprotiv, znaci mogu biti vrlo umjereni. Međutim, to ne znači da treba da oklijevate i ustežete se da potražite ljekarsku pomoć, prenosi Kurir.

 

Simptomi srčanog udara su i opšti osjećaj uznemirenosti, ali i nemogućnost da duboko udahnete - ako vam nedostaje daha i osjetite bol u grudima, a pritom imate i nagon za povraćanjem, odmah pozovite hitnu pomoć.

 

Dok pomoć ne stigne, treba da odmarate i izbjegavate dalje naprezanje. Najbolja prevencija je zdrav životni stil, a pritisak treba da provjeravate redovno. Apsolutni minimum je jednom u pet godina za sve starije od 40 godina.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!