Najznačajnije priznanje festivala MESS

Zlatni lovorov vijenac za doprinos razvoju teatarske umjetnosti dodijeljen Chrisu Keulemansu

Kultura02.10.18, 22:25h

Zlatni lovorov vijenac za doprinos razvoju teatarske umjetnosti dodijeljen Chrisu Keulemansu
Bosanskohercegovački reditelj Haris Pašović rekao je da Chris Keulemans, umjetnik s kojim se sreo u Amsterdamu ratne 1993. godine i koji je došao u Sarajevo iduće godine ratne opsade, ima zasluge za utemeljenje MESS-a kao festivala koji će dobiti rejting kakav ima danas

 

Zlatni lovorov vijenac za doprinos razvoju teatarske umjetnosti, najznačajnije priznanje Internacionalnogh teatarskog festivala MESS, dodijeljeno je večeras Chrisu Keulemansu na ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu. 

 

Nakon što je na velikoj sceni tog pozorišta izvedena predstava „Bagdad“ čiji je Keulemans jedan od autora i aktera, priznanje mu je dodijelio direktor MESS-a Nihad Kreševljaković kao umjetniku koji je svojim djelovanjem zadužio taj festival i Grad Sarajevo. 

 

Bosanskohercegovački reditelj Haris Pašović rekao je da Chris Keulemans, umjetnik s kojim se sreo u Amsterdamu ratne 1993. godine i koji je došao u Sarajevo iduće godine ratne opsade, ima zasluge za utemeljenje MESS-a kao festivala koji će dobiti rejting kakav ima danas. 

 

Dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca je kazao da je iskreno iznenađen zbog večerašnje dodjele priznanja. 

 

U Sarajevu, u kojem je dolazeći u proteklih 25 godina, stekao brojne prijatelje, kao i od Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Holandiji, on je naučio šta je to prijateljstvo i gostoprimstvo, kazao je. 

 

Stoga smatra da je večerašnja ceremonija trebalo da bude posvećena tim ljudima a ne njemu, istaknuo je i dodao da će i dalje dolaziti u Bosnu i Hercegovinu.  

 

Chris Keulemans je rođen u Bagdadu 1960. godine, a živi u Holandiji. 

 

 

(Fena/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!