genetika ima odgovor

Rak dojke, depresija, ćelavost, migrene - šta nasljeđujemo od oca, a šta od majke

Lifestyle02.10.18, 09:31h

Rak dojke, depresija, ćelavost, migrene - šta nasljeđujemo od oca, a šta od majke
I ovdje je problem genetska mutacija pa se radi o obliku dijabetesa koji su znanstvenici nazvali MODY

 


Ako je vaša majka imala probleme sa srcem, imate 20 posto veću vjerojatnost da ćete ih imati i vi, otkrile su četiri odvojene znanstvene studije.

 

Osim boje očiju, oblika nosa, tjelesne građe, od roditelja, nažalost, nasljeđujemo i razne bolesti.

 

Prvi na listi je visoki kolesterol, tvrdi američka genetičarka Shivani Nazareth.

 

- Jedna od 500 osoba ima genetsku mutaciju koja je uzročnik obiteljske hiperkolesterolemije - nasljedne bolesti srca koja može biti uzrok preuranjenog srčanog ili moždanog udara - govori Nazareth. Dodaje da oboljeli teško reguliraju kolesterol koji se nagomilava u venama.

 

Rak dojke i ćelavost


I dok oba roditelja mogu biti krivci za visoki kolesterol, rak dojke se nasljeđuje od oca.

 

Naime, svaki je čovjek rođen s genima BRCA1 i BRCA2 koji ne stvaraju zdravstvene probleme dok nisu mutirani. Ali žene koje naslijede mutaciju jednog ili oba BRCA gena od strane oca, imaju veći rizik od nastanka raka dojke, pogotovo ako i majka ima tu mutaciju. Doktorica Nazareth pojasnila je kako navedeni geni nisu opasni po zdravlje muškaraca jer je rak dojke rijetka pojava među muškom populacijom, dok se isto ne može reći i za žene.

 

Ako za gubitak kose okrivljujete mušku stranu obitelji - obraćate se na pogrešnu adresu. Gen koji ima ključnu ulogu kod ćelavosti nalazi se na kromosomu X, koji muškarci uvijek nasljeđuju od majki, dok žene isti gen preuzimaju od oba roditelja.

 

Za dijabetes tipa 2 najčešće je kriv neuredan način života, no istraživanja pokazuju da čak 5 posto mladih ima znakove ove bolesti iako nisu pretili i redovito vježbaju. I ovdje je problem genetska mutacija pa se radi o obliku dijabetesa koji su znanstvenici nazvali MODY. 

 

- Rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa vrlo je važno jer oni trebaju drugačiju terapiju koja može godinama kontrolirati bolest bez pojave komplikacija - kaže Nazareth. 

 

Komplikacije se javljaju i kod intolerancije na laktozu


Prirođena intolerancija na laktozu rijetka je bolest uzrokovana mutacijom u genu koji proizvodi enzim laktazu. Manifestira se jakim vodenastim proljevom koji se javlja ubrzo nakon prvog obroka mlijeka (dojenja).

 

- Urođena intolerancija laktoze javlja se rijetko, ali 65 posto odraslih osjetilo je probavne smetnje nakon konzumacije mliječnih proizvoda - tvrdi Nazareth. Dodaje da se kod većine ljudi osjetljivost na laktozu smanjuje s godinama. 

 

Glavobolje i mentalne bolesti


Sklonost dugotrajnim i teškim glavoboljama popraćenim mučninom nasljedna je u čak 70 do 80 posto slučajeva, tvrdi dr. Kate Henry sa Sveučilišta New York. Znanstvenici su otkrili kako gen naziva tresk izaziva pojavu migrena, a on se često nasljeđuje od roditelja.

 

Ako je vaša majka imala probleme sa srcem, imate 20 posto veću vjerojatnost da ćete ih imati i vi, otkrile su četiri odvojene znanstvene studije. Način na koji prijašnji infarkt majke utječe na našu sklonost njemu nije u potpunosti razjašnjen, no ipak je očit, tvrde stručnjaci.

 

Oko 10 posto iznosi vjerojatnost da ćete naslijediti sklonost obolijevanju od depresije, otkrio je američki Institut za mentalno zdravlje. Stručnjaci objašnjavaju kako je depresija samo jedna od psihičkih bolesti koje se mogu naslijediti, uz bipolarni poremećaj i shizofreniju. 

 

(Zivim.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!