Zahtijevaju sastanak mirovnih vijeća

Na Univerzitetu u Sarajevu još ne znaju hoće li u štrajk: Vlada KS u petak odustala od dogovora!

Front01.10.18, 11:08h

Na Univerzitetu u Sarajevu još ne znaju hoće li u štrajk: Vlada KS u petak odustala od dogovora!
Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) je, u skladu sa ranijom najavom za pokretanjem štrajka i Zakonom o štrajku FBiH, oformio Mirovno vijeće za provođenje procesa mirenja nakon što Vlada Kantona Sarajevo nije pristupila potpisivanju kolektivnog ugovora

 

Da li će prema ranijim najavama doći do pokretanja štrajka na Univerzitetu Sarajevo (UNSA) zavisi od toga da li će Vlada Kantona Sarajevo danas usvojiti  zahtjev Sindikata UNSA o Kolektivnom ugovoru za zaposlene u toj instituciji.

 

Predsjednik Sindikata  UNSA Jasmin Velagić podsjeća da je postignut dogovor sa Vladom ali da je Vlada Kantona odustala od tog dogovora u petak.

 

Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) je, u skladu sa ranijom najavom za pokretanjem štrajka i Zakonom o štrajku FBiH, oformio Mirovno vijeće za provođenje procesa mirenja nakon što Vlada Kantona Sarajevo nije pristupila potpisivanju kolektivnog ugovora.

 

Sindikat je o tome obavijestio pismenim putem Vladu Kantona Sarajevo i traži da Vlada također formira svoje Mirovno vijeće i organizira sastanak mirovnih vijeća u cilju pronalaženja rješenja za potpisivanje ranije usaglašenog Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu.

 

U cilju informiranja javnosti o trenutnom statusu kolektivnog ugovora i daljnjim aktivnostima koje SUNSA planira provesti u procesu pripreme i održavanja štrajka, Sindikat će sutra, 2. oktobra sa rukovodstvom Univerziteta u Sarajevu organizirati konferenciju za štampu u zgradi Rektorata, gdje će se prisutnima obratiti predsjednik SUNSA i rektor Univerziteta u Sarajevu.

 

(FENA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!