FOTO/ Sedmicu uoči općih izbora u BiH

Prvo razgovor, onda Formula 1: Sastali se Putin i Dodik, a jedan detalj iz saopćenja ruskog predsjednika posebno bode oči

Front01.10.18, 08:54h

Prvo razgovor, onda Formula 1: Sastali se Putin i Dodik, a jedan detalj iz saopćenja ruskog predsjednika posebno bode oči
Iako je Putinova poruka izuzetno pažljivo diplomatski sročena ipak ostaje činjenica da je podržao jednog od kandidata iz srpskog naroda u BiH i da je time direktno utjecao za rezultat izbora

 

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik susreo se u nedjelju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, tokom utrke Formule 1. Budući da se susret održao samo sedam dana prije izbora u BiH, riječ je o nedvosmislenoj podršci Putina Dodiku koji se ovaj put natječe za srpskog člana Predsjedništva BiH, piše hrvatski Jutarnji list.

 

I ona bi mogla imati važnu ulogu u odluci biračkog tijela u RS-u koje je u znatnoj mjeri proruski orijentirano. Budući da Dodik nije uspio u planu da ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dođe samo u Banjaluku, zatim je plan bio prvo u Banjaluku, a zatim u Sarajevo da bi na kraju Lavrov došao prvo u Sarajevo, a onda u Banjaluku, odlučio je učiniti sve kako bi osigurao sliku i tekst sa susreta s Putinom.

 

putin-dodik

 

I dok je Lavrov, u ulozi “dobrog policajca”, poručio kako Rusija ne favorizira nikog na izborima, Putin je poručio, kako prenosi njegov ured: “Znam da su 7. oktobra izbori. Želim uspjeh vama i onima koji vas podržavaju. Nadam se da će sve proći u okviru zakona, uspješno te da će pridonijeti daljnjoj stabilizaciji republike (дальнейшей стабилизации в республике)”.

 

Budući da BiH u nazivu nema pojma “republika”, može se zaključiti da je ovo poruka upućena Republici Srpskoj. Kojoj je, kako Putin tumači, potrebna stabilizacija. Možda u vidu odlaska Milorada Dodika s političke scene?

 

Iako je Putinova poruka izuzetno pažljivo diplomatski sročena ipak ostaje činjenica da je podržao jednog od kandidata iz srpskog naroda u BiH i da je time direktno utjecao za rezultat izbora. Čime je još jednom pokazao da Rusija želi sačuvati snažan utjecaj na RS kao jednu od preostalih savezničkih tačaka na Balkanu. Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, iako također želi sačuvati snažan utjecaj u bošnjačkom korpusu, nije dosad podržao niti jednog od kandidata za Predsjedništvo. Hrvatski je premijer stao iza Dragana Čovića.

 

No, većina medija nije izvijestila o za Hrvatsku važnom dijelu razgovora koji prenosi Ured ruskog predsjednika.

 

“Velik je projekt dovođenje plina u rafineriju nafte na granici s vašim susjedima što bi trebalo riješiti problem vezan s okolišem”, rekao je Vladimir Putin. Riječ je o rafineriji nafte u Bosanskom Brodu i njenim ispušnim plinovima koji izazivaju probleme građanima Slavonskog Broda.

 

Budući da Putin traži od Dodika da se taj problem riješi, očito je da je problem u Banjaluci. Dodik se brani: “Stvarno želimo riješiti problem s okolišem i našim komšijama, ali, kako ste ispravno rekli, nije to tako velik problem kako se želi pokazati”.

 

Putin nije zadovoljan i na kraju razgovora ističe: “A što se tiče ekologije, ako postoji određena zabrinutost, tada treba riješiti problem. Prelazak rafinerije na plin svakako će poboljšati situaciju”.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!