DENIS BEĆIROVIĆ TVRDI

Zna li uopće Bakir Izetbegović šta je potpisao?! Nije ni pročitao Strategiju koju je usvojio...

Front30.09.18, 18:50h

Zna li uopće Bakir Izetbegović šta je potpisao?! Nije ni pročitao Strategiju koju je usvojio...
Bakir Izetbegović nikakvim saopćenjima ne može opovrgnuti da važeća Strategija odstupa od ranije proklamiranog cilja - članstva u NATO-u i da govori samo o aktivaciji i provođenju MAP-a, kategoričan je Bećirović

 

Saopćenje Bakira Izetbegovića je neuspio pokušaj da se prikrije šteta načinjena državi Bosni i Hercegovini. Naime, u Strategiji vanjske politike BiH 2018. – 2023. koju je i on usvojio, članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u niti jednom rječju nije eksplicitno navedeno, kao što je to rečeno za pristupanje Evropskoj uniji.


U Strategiji koju je usvojio aktuelni saziv Predsjedništva BiH, ne navodi se naše članstvo u NATO-u, nego se govori samo o aktiviranju MAP-a. Umjesto da se u prvoj rečenici punopravno članstvo u NATO-u istakne kao strateški cilj Bosne i Hercegovine, takva formulacija je iz teksta potpuno izostavljena. Na taj način odstupilo se od ciljeva definiranih u prethodnom dokumentu Predsjedništva BiH "Opći pravci i prioriteti za provođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine" iz 2003. godine gdje su pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u i EU ravnopravno istaknuti kao prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine.


Bakir Izetbegović nikakvim saopćenjima ne može opovrgnuti  da važeća Strategija odstupa od ranije proklamiranog cilja - članstva u NATO-u i da govori samo o aktivaciji i provođenju MAP-a. Treba li podsjećati i na odredbe Zakona o odbrani BiH koji je donesen još 2005. godine u kojima se izričito govori o prijemu Bosne i Hercegovine u članstvo NATO, a u članu 84 navodi: "Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a".  


Izbjegavanje definiranja članstva u NATO-u kao cilja Bosne i Hercegovine u Strategiji ukazuje na derogiranje značaja institucija BiH u pogledu vođenja vanjske politike Bosne i Hercegovine, ali i na podilaženje Bakira Izetbegovića i Predsjedništva BiH stavovima drugih zemalja, u ovom slučaju Srbije. Time se dovodi u pitanje suvereno pravo Bosne i Hercegovine da samostalno vodi vanjsku politiku.


Ako se za takvu vanjsku politiku zalagao Izetbegović, koji je sa Ivanićem i Čovićem nanio očiglednu štetu državi Bosni i Hercegovini, pristajući na izbacivanje članstva u NATO iz strateških vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine i ako je to put koji bi trebao slijediti njegov nasljednik u Predsjedništvu BiH, onda mu poručujem da slijede velike promjene.  


Saradnja sa NATO nije ni približno isto kao i pristupanje NATO-u. Sarađivati se može sa državama i organizacijama različitih profila širom svijeta, ali je presudni egzistencijalni prioritet države Bosne i Hercegovine da bude član, a ne saradnik najjačeg vojnog saveza demokratskog svijeta, navodi se u saopćenju Denisa Bećirovića.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još