BITI IZBJEGLICA NIJE SUDBINA, TO JE STANJE

Počeo 58. Festival MESS: Prikazana predstava 'Otvoreni za sve' poznate teatarske koreografkinje i redateljice Constanze Macras

Kultura30.09.18, 13:30h

Počeo 58. Festival MESS: Prikazana predstava 'Otvoreni za sve' poznate teatarske koreografkinje i redateljice Constanze Macras
Predstava “Otvoreni za sve“ koristi muziku i ples kako bi publiku na taj način povela kroz živote evropskih Roma današnjice, zauzimajući, igrajući se i prikazujući sa humorom predrasude, klišee, nesporazume, sličnosti, tradicije, diskriminaciju, siromaštvo i nasilje

 

“Zaštitimo prvo ljudska bića pa onda granice. Proglašavam 58. Festival MESS zvanično otvorenim“, riječi su kojima je respektabilna glumica, Vernesa Berbo, sinoć otvorila ovogodišnje izdanje jednog od najstarijih teatarskih festivala u regionu. 


Dijeleći vlastitu izbjegličku sudbinu, Berbo je naglasila da izbjeglice nisu problem već poklon za svaku zemlju i da sa sobom donose nova iskustva, snagu, inspiraciju i borbeni duh. Njenom obraćanju prethodio je performans Belme Alić koja je izvela sonatu za violončelo solo, jednog od najpoznatijih kompozitora druge polovice 20. stoljeća, Mađara, Györgya Sándora Ligetia, koji je i sam kao izbjeglica uspio izbjeći logor i emigrirati u Beč. 


Festival je zvanično počeo igranjem predstave “Otvoreni za sve,“ jedne od najpoznatijih evropskih teatarskih koreografkinja i redateljica, Constanze Macras.


Berbo koja je danas članica Maxim Gorki teatra, istakla je da su ljudi sa područja bivše Jugoslavije koji su prije 20-25 godina izbjegli u Evropu danas rade kao novinara/ke, inžinjeri/ke, pisci/spisateljice, doktori/ice, medicinske sestre/tehničari, glumci/ice i razni drugi radnici/ce. 


- Biti izbjeglica nije sudbina niti karakterna osobina. To je samo trenutno stanje i jedini izlaz za sve nas je da sve sile upotrijebimo kako bismo pomogli tim ljudima da se izbave iz stanja u kojem se nalaze - riječi su Vernese Berbo.


Predstava “Otvoreni za sve“ koja je otvorila Festival koristi muziku i ples kako bi publiku na taj način povela kroz živote evropskih Roma današnjice, zauzimajući, igrajući se i prikazujući sa humorom predrasude, klišee, nesporazume, sličnosti, tradicije, diskriminaciju, siromaštvo i nasilje. Ovom predstavom, autorica Constanza Macras se vratila na Festival MESS na kojem je 2009. godine kada je osvojila srca publike.


Festival MESS nastavit će se sutra u Pozorištu mladih u 11 sati predstavom “Čarobna lampa“, koja igra u okviru programa za djecu, mali MESS. Od 15 sati, publika, gosti i teatarski profesionalci učestovavat će na prvom MESS forumu o temi “Ko kreira naše predrasude u 21. stoljeću?“, a zavjesu na drugi festivalski dan spustit će rumunska predstava “Rambuku“ koja će igrati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica od 20 sati.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!