Protesti za Dženana ispred Narodnog pozorišta

Potresno obraćanje Arijane Memić: Alisa Mutap zna šta se zaista dogodilo, ali ne želi da kaže...

Hronika29.09.18, 17:46h

Potresno obraćanje Arijane Memić: Alisa Mutap zna šta se zaista dogodilo, ali ne želi da kaže...
Advokat porodice Memić, Ifet Feraget u nekoliko navrata je isticao da je neprihvatljivo da pored živog svjedoka od te noći 8. februara 2016. godine Alise Mutap još nije otkrivena istina

 

Na platou ispred Narodnog pozorišta okupili su se građani na protestima za Dženana Memića. Porodica Memić bila je prinuđena deveti put organizirati proteste kako bi ukazali da ni nakon više od dvije i po godine i sudskog procesa nije otkriveno kako je ubijen njihov sin i brat. 

 

Porodica Memić zahtijeva da istragu pokrene Tužilaštvo BiH i SIPA. 

 

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget u nekoliko navrata je isticao da je neprihvatljivo da pored živog svjedoka od te noći 8. februara 2016. godine Alise Mutap još nije otkrivena istina, prenosi Patria.

 

Na skup je stigla i grupa Banjalučana okupljena oko grupe Pravda za Davida. Podršku su dali i demobilisani borci iz Kampa boraca. 

 

Na današnjom protestnom okupljanju potresno obraćanje imala je i Dženanova sestra Arijana Memić.

 

Ona je čitala dijelove oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Sarajevu Ljubi i Bekriji Seferoviću, a koji se odnose na Alisu Mutap, svjedokinje koja je bila sa mladićem u društvu 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji.

 

U presudi navedeno je da je iskaz Alise Mutap u dijelu koji se tiče događaja nakon što je Dženan zadobio povrede „neuvjerljiv i konfuzan“.

 

- Sud je tokom saslušanja ovog svjedoka stekao dojam da svjedokinja ne iznosi cijelu istinu, da prikriva određene činjenice, da je nesigurna u ono što izjavljuje, sud nije poklonio vjeru iskazu ovog svjedoka posebno kada se dovede u vezu sa ostalim provedenim dokazima - navedeno je u presudi.

 

Sud je prihvatio nalaz vještaka neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića koji je isključio amneziju kod Alise Mutap zajedno sa još dvoje kolega. Kučukalić je tvrdio da je Mutap mogla imati parcijalnu, ali nikako totalnu amneziju.

 

- Sudu je jasno da svjedok Alisa Mutap nije imala povrede koje bi mogle izazvati totalnu amneziju niti je ovaj traumatični događaj mogao isto izazvati, vještak je jasno naveo da je svjedokinja mogla imati fragmentalne gubitke sjećanja, ali ne i totalnu amneziju ali da bi se takva fragmentalna nesjećanja brzo vratila što po ocjeni ovog suda dovodi do zaključka da svjedok zna šta se desilo ali to svjesno prikriva - navodi se u presudi.

 

Također, Sud navodi da ni jedan nalaz Mutap Alise nije pokazao potres mozga.

 

- Sud je stekao ubjeđenje da Alisa Mutap zna šta se zaista dogodilo ali da to ne želi da kaže. Samo njeno držanje pred sudom je bilo propraćeno nesigurnošću, nervozom te je u konačnici prihvaćen samo dio njenog iskaza u kojem je izjavila da se nalazila skupa sa preminulim Dženanom Memićem u ulici Velika aleja naspram broja 4 jer je to nesporna činjenica koju su potvrdili svjedoci Džafer Hrvat i Nebojša Veljović.   

 

Podsjećamo, Mutap se kao svjedok Tužilaštva KS pojavila samo jednom tokom sudskog procesa, dok je na početku pratila suđenja sa članovima svoje porodice. Zbog toga sud nije dozvolio da Mutap bude svjedok na poziv odbrane Seferovića. 

 

 

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!