Dnevni Avaz otkriva

Uloga budžetlije Džaferovića u upropaštavanju rodnih Zavidovića i privrednog giganta 'Krivaje'

Front28.09.18, 18:23h

Uloga budžetlije Džaferovića u upropaštavanju rodnih Zavidovića i privrednog giganta 'Krivaje'
Vlada Nedžada Brankovića (SDA) 2008. godine formirala je firmu „Krivaja 1884“ s privatnom firmom „Ferimpex“, u koju su nezakonito upumpali milione KM iz budžeta FBiH i budžeta Zeničko-dobojskog kantona. Sve vrijeme rada „Krivaje 1884” nisu plaćani porezi i doprinosi te je ova firma ostala dužna milione KM po različitim osnovama

 

Nešto starije generacije i danas se dobro sjećaju prijeratne reklame “Za sve dobro kriva je Krivaja”. No, ko je kriv za sve loše što je nakon rata zadesilo “Krivaju”? A samim tim i za sve loše što je zadesilo Zavidoviće, koji su upravo zbog uništene „Krivaje“, koja je prije agresije na BiH hranila oko 13.000 porodica, odavno dobili epitet mrtvog grada.

 

Ako se pita trodecenijsku SDA vlast zašto je propala „Krivaja“, odgovor glasi: Kriminalnu privatizaciju proveo je SDP u mandatu 2010.-2014. No, SDP nakon četiri godine zajedničke vlasti sa SDA, uzvraća: „Krivaja“, zajedno sa stotinama drugih firmi, opustošena je isključivim radom i pregalaštvom stotina kriminalaca s članskom kartom SDA, tvrdi Avaz.

 

Kako se dalje navodi u Avazovom tekstu, argumenti su na SDP-ovoj strani: Vlada Nedžada Brankovića (SDA) 2008. godine formirala je firmu „Krivaja 1884“ s privatnom firmom „Ferimpex“, u koju su nezakonito upumpali milione KM iz budžeta FBiH i budžeta Zeničko-dobojskog kantona. Sve vrijeme rada „Krivaje 1884” nisu plaćani porezi i doprinosi te je ova firma ostala dužna milione KM po različitim osnovama, a nikad nije formalno ni registrirana!?

 

Kako dalje piše Avaz, "Ferimpex" je u aprilu 2011. godine Vladi FBiH, čije je vođenje SDP preuzeo mjesec ranije, dostavio dopis kojim raskida ugovor o formiranju "Krivaje 1884", ostavivši tako milionski dug i 2.000 radnika na ulici. Potom je nad "Krivajom" otvoren stečaj, koji traje i danas.

 

Dakle, očito je da su ipak za sve loše što je zadesilo “Krivaju” i Zavidoviće krivi kadrovi s članskom kartom SDA, a među njima i Šefik Džaferović, aktuelni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, pravnik iz Zavidovića, bivši komunista, prisilno mobilisan 1993., nekadašnji sekretar bošnjačke tajne službe AID, glasnogovornik SDA, potpredsjednik SDA koji je kroz dosadašnje 22 godine provedene u vladajućim strukturama postao i prvak u nepotizmu, zaključuje se u tekstu Dnevnog avaza..

 

- Kriminalna rasprodaja „Krivaje“ počela je prije zvaničnog početka privatizacije - objašnjava se u tekstu portala Žurnal.info, koji je krajem 2015. godine u tri nastavka objavio dosje „Kako je opljačkan zavidovićki gigant”.

 

Tu se može pročitati detaljan opis dobro uvezane pljačke, zahvaljujući kojoj je propala industrija koja je nekad imala deset hiljada radnika i poslovnice diljem bivše države, Evrope i svijeta. Donoseći procjene da je samo u prvim poratnim godinama lažnim fakturama iz „Krivajinih” poslovnica u inozemstvu pokradeno oko deset miliona američkih dolara, Žurnal je razotkrio i brojne pronevjere te malverzacije prodajom građevinskog zemljišta u vlasništvu „Krivaje”, navodi Avaz.

 

Jedno je ono u Makarskoj koje je vrijedilo 2,2 miliona KM, a drugo u Herceg-Novom koje je svojevremeno „Krivajina” komisija procijenila na tri miliona KM, ali je prodato za oko milion beogradskom građevisnkom poduzetniku koji je, prema pisanju magazina „BH Dani”, ovo zemljište naknadno preprodao za 18 miliona eura!!!

 

- Nedugo potom premijer ZDK će postati Nedžad Polić, bivši izvršni direktor u „Krivaji”. U to vrijeme u Upravi „Krivaje” bili su visokopozicionirani članovi SDA: Hasan Muratović, Šefik Džaferović, Miralem Galijašević, Husein Zilkić, Azem Mustafić - objavio je Žurnal 11. novembra 2015. godine u prvom dijelu Dossiera „Krivaja”.

 

Iako u svojoj zvaničnoj biografiji krije ovu ulogu, o Džaferovićevoj vezi s uništavanjem „Krivaje” pisali su i drugi mediji. 

 

Ostale detalje koje Avaz izbosi u ovom tekstu, možete čitati OVDJE.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!