PRESUDA APELACIONOG VIJEĆA SUDA BIH

Kriv zbog 117,35 KM: Neko (u)krade milione i nikom ništa, ali zbog 60 eura mita - ode bh. carinik u zatvor!

Hronika28.09.18, 11:03h

Kriv zbog 117,35 KM: Neko (u)krade milione i nikom ništa, ali zbog 60 eura mita - ode bh. carinik u zatvor!
Presudom Suda Bosne i Hercegovine od 9. maja optuženi Emir Tatarević oglašen je krivim da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, pa mu je Sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine

 

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je dana, 14. septembra drugostepenu presudu u predmetu Emir Tatarević kojom je odbijena, kao neosnovana, žalba branioca optuženog Tatarevića, te je potvrđena prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 9. maja.


Presudom Suda Bosne i Hercegovine od 9. maja optuženi Emir Tatarević oglašen je krivim da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, pa mu je Sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.


Istom presudom od optuženog je oduzeta imovinska korist pribavljena izvšenjem krivičnog djela i to novčani iznos od 60.00 (šestdeset) eura, saopćeno je iz Suda BiH, javlja agencija Fena.

 

Podsjećamo, Tatarević je optužen da je 15. februara prošle godine na MGP Gradina, općina Gradiška, u svojstvu državnog službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) BiH, carinskog službenika carinskog referata MGP Gradina, obavljajući službene poslove i radnje zahtijevao i primio novac da, u okviru svojih ovlasti, izvrši radnju koju ne bi smio izvršiti.


U optužnici je navedeno da je optuženi, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, od određene osobe zahtijevao i primio iznos od 60 eura prilikom ulaska u carinsko područje kako bi mu omogućio prijevoz rabljenih stvari uključujući, između ostalog, uvoz rabljenih automobilskih guma, što je zabranjeno uvoziti u BiH i što je suprotno važećim zakonskim propisima.


Optuženi se teretio da je počinio kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!