Počelo komešanje nakon izjašnjavanja o tajnom ili javnom glasanju

Prekinuta Skupština Ljekarske komore KS, nije izabrano rukovodstvo: Zašto je većina delegata sa KCUS-a napustila sjednicu?

Hronika26.09.18, 18:56h

Prekinuta Skupština Ljekarske komore KS, nije izabrano rukovodstvo: Zašto je većina delegata sa KCUS-a napustila sjednicu?
Prema Statutu, rukovodstvo Ljekarske komore bira se tajnim glasanjem, ukoliko delegati ne odluče drugačije

 

Na današnjoj Skupštini Ljekarske komore Kantona Sarajevo gdje je trebala biti donesena odluka o načinu glasanju za izbor novog rukovodstva Komore, nakon prvog kruga glasanja iz sale je izašao dio delegata Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu predvođeni dr. Enrom Suljić, direktoricom Instituta za naučno istraživački razvoj, piše agencija Patria.

 

Ljekari koji su prisustvovali današnjoj Skupštini Komore rekli su Patriji da se za tajno glasanje prilikom izbora rukovodstva Komore izjasnilo 37 delegata, a za javno 21 delegat.

 

- Nastalo je komešanje nakon čega je većina delegata sa KCUS-a i dr. Suljić napustili Skupštinu. Time nije bilo kvoruma za njeno dalje održavanje - rekao je jedan od ljekara.

 

Kandidati za predsjednika Ljekarske komore su prof.dr. Ismet Gavrankapetanović iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i dr. Zaim Jatić iz Javne usatnove Domovi zdravlja KS. Oko 150 ljekara te Nezavisni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije podržali su kandidaturu dr. Gavrankapetanovića. Dr. Jatić ima podršku generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Sebije Izetbegović.

 

Uoči Izborne skupštine Komore, ljekari, delegati Skupštine prijavili su pritisak na njih sa Kliničkog centra. Ističu da se od njih tražila podrška dr. Jatiću. Traženo je i to da glasanje prilikom izbora novog rukovodstva Komore bude javno, "kako niti jedan delegat koji u Komori predstavlja KCUS ne bi u tajnosti podržao dr. Gavrankapetanovića."

 

Prema Statutu, rukovodstvo Ljekarske komore bira se tajnim glasanjem, ukoliko delegati ne odluče drugačije.

 

Sadašnji predsjednik dr. Raho Spahović, prema Statutu, ostaje na toj funkciji još 60 dana, nakon čega će se zakazati nova Izborna skupština.

 

Dr. Zaim Jatić je specijalista porodične medicine. Uposlen je u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo. Radi u Domu zdravlja u Vrazovoj. Predsjednik je Udruženja porodične medicine Kantona Sarajevo.

 

Profesor Gavrankapetanović ugledni je ortoped. Medicinski fakultet u Sarajevu završio je 1986. Član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, među njima i Američke akademije ortopedskih hirurga, član je Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije, član je i Britanskog udruženja hirurga lakta i ramena... Trenutno je zaposlen u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!