mislite na svoje zdravlje

Oprez: Ova loša svakodnevna navika može uzrokovati ozbiljne probleme sa srcem!

Lifestyle25.09.18, 18:18h

Oprez: Ova loša svakodnevna navika može uzrokovati ozbiljne probleme sa srcem!
Upravo ovo posljednje nije nimalo nebitno, čak suprotno, tvrde znanstvenici

 

Spavanje...Koliko sati noćnog sna, u kojem položaju spavamo i kada odlazimo na počinak česta su tema stručnjaka, ali i istraživanja.

 

Upravo ovo posljednje nije nimalo nebitno, čak suprotno, tvrde znanstvenici.  

 

Iako su preporuke za sedam do osam sati noćnog sna dokazane istraživanjima, bitno je i da na spavanje odlazimo uvijek u isti sat. 

 

Pokazalo je to istraživanje koje jeprovedeno na Sveučilištu Duke, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports. U zaključcima se navodi kako se većina roditelja vodi time da djeca imaju svoju rutinu i da na spavanje odlaze uvijek u isto vrijeme, no kako rastemo, gubimo tu naviku, a kod osoba s nepravilnim snom uočeno je da imaju višu razinu šećera u krvi i povišen tlak. 

 

 Tvrde kako nije poznato uzrokuje li ove simptome nepravilan san ili nepravilan san uzrokuje spomenute tegobe. 

 

Vjerojatno to sve utječe jedno na drugo, smatra voditeljica studije Jessica Lunsford-Avery.

 

Istraživanje je obuhvatilo 1978 osoba u dobi od 54 do 93 godine, koje se muče s tim da osiguraju sebi sedam sati kvalitetnog noćnog sna. Istraživači su pratili njihove navike spavanja i bilježili vrijeme kada odlaze na spavanje, točno u minutu kako bi mogli pratiti promjene koje se događaju u organizmu. Primjerice, ima li promjena ako osoba koja obično na spavanje odlazi u 22h, to napravi deset minuta kasnije. 

 

Uočeno je kako osobe s hipertenzijom spavaju dulje, a osobe s viškom kilograma ustaju kasnije. No, najvažniji zaključak ovog istraživanja svakako jest da praćenje sna je najbolja metoda predviđanja rizika za srčana oboljenja i probleme s probavom

 

Osobe s nepravilnim navikama spavanja češće su podložnije depresiji i stresu, inače uzročnicima upravo srčanih oboljenja, navodi se.  

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!