o bh. ekonomiji

Zvizdić na Međunarodnoj poslovnoj konferenciji Kantona Sarajevo

Biznis Klub25.09.18, 17:37h

Zvizdić na Međunarodnoj poslovnoj konferenciji Kantona Sarajevo
Dodao je da će se, u tom smislu, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, osvrnuti na ono što je urađeno i što je ujedno direktan doprinos razvoju bh. ekonomije u nekoliko proteklih godina

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je, obraćajući se učesnicima na otvaranju Međunarodne poslovne konferencije Kantona Sarajevo 2018, kazao da su unapređenje ekonomije u BiH, stvaranje pozitivne poduzetničke klime, povećanje konkurentnosti privrednog sektora, poticanje domaćih i privlačenje stranih investitora, intenziviranje promocije naših ekonomskih i investicionih potencijala najvažniji ciljevi svih nivoa vlasti u BiH. 

 

Dodao je da će se, u tom smislu, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, osvrnuti na ono što je urađeno i što je ujedno direktan doprinos razvoju bh. ekonomije u nekoliko proteklih godina, a što je jasno vidljivo kroz poboljšanje najvažnijih ekonomskih parametara u BiH. 

 

Naveo je da je BDP u 2017. godini iznosio, za nas do sada rekordnih, 31 milijardu i 332 miliona KM. Stopa rasta industrijske proizvodnje u 2017. godini iznosila je 3,1 posto, dok je stopa nezaposlenosti sa 25,4 posto u 2016. godini, smanjila na 20,5 posto na kraju 2017. godine, a Prema podacima iz ankete o radnoj snazi u 2018. godini stopa nezaposlenosti je iznosila 18,4 posto što pokazuje kako se ovaj, za nas veoma važan makroekonomski pokazatelj i dalje popravlja. 

 

Zvizdić je kazao da je javni dug na kraju 2017. iznosio 11,334 milijarde KM, što je  smanjenje za oko 750 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu i BiH je i dalje najmanje zadužena država u Evropi - naš dug je manji od 36 posto GDP-a dok istovremeno imamo najbolju strukturu vanjskog duga. 

 

Po njegovim riječima, direktne strane investicije na kraju 2017. su iznosile 777,7 miliona KM, od kojih se 569,9 miliona KM odnosi na FBiH (73,28 posto), a ostatak na RS. 

 

Najveći strani ulagači u BiH su Austrija sa 1.3 milijardi eura, a slijede Hrvatska i Srbija sa po 1,1 milijardu eura, te Slovenija sa 486 miliona eura. Najveća ulaganja su bila u sektor proizvodnje (34 posto). 

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH osvrnuo se i na rezultate ostvarene u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH koji, kako je kazao, još jednom potvrđuju poboljšanje ukupne ekonomske situacije u našoj zemlji kao i povećanje nivoa konkurentnosti bosanskohercegovačke ekonomije. 

 

- Iz navedenih podataka proizilazi da je ukupna vanjskotrgovinska robna razmjena sa svijetom povećana za 14,61 posto, da je izvoz povećan za 16,54 posto, uvoz za 13,44 posto, te da se pokrivenost uvoza izvozom povećala za 2,73 posto, pa je iznosila 61,71 posto – kazao je Zvizdić. 

 

Dodao je da je naš glavni trgovinski partner i dalje ostala Evropska unija sa 68,6 posto učešća u ukupnoj robnoj razmjeni tokom 2017 godine. Zemlje CEFTA-e su na drugom mjestu sa 16 posto, zemlje EFTA-e 2,3 posto, dok na sve ostale vanjskotrgovinske partnere otpada 13,1 posto. 

 

Istaknuo je i činjenicu da je BiH najviše izvozila u Njemačku (1,61 milijarda KM ), Hrvatsku (1,32 milijardi), Italiju (1,21 milijardu), Srbiju (1,15 milijardi), Sloveniju 987 miliona), Austriju ( 908 miliona ) i Tursku 432 miliona KM. 

 

- Trend rasta vanjskotrgovinske razmjene sa svijetom nastavlja se i u 2018. godini: ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene sa svijetom u osam mjeseci 2018. iznosio je 20 milijardi i 494 miliona KM. Izvoz je iznosio 7 milijardi i 820 miliona KM što je za 10,4 posto  više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 61,7 posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU, kao glavnim spoljnotrgovinskim partnerom, iznosila je 75,3 posto – naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

 

Kada je Vijeće ministara u pitanju, posebno je naglasio značaj usvajanje Zakona o akcizama, koji će pokrenuti najznačajnije građevinske radove u BiH, te donošenje Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina od kojih će koristi imati više od 200 bh. kompanija. Važno je spomenuti i donošenje Strategije ruralnog razvoja, te niz trgovačkih sporazuma koji su omogućili izvoz velikog broja bosanskohercegovačkih proizvoda, posebno na Evropsko, Tursko i Rusko tržište. 

 

Zvizdić je pomenuo i turizam, navodeći da je BiH prema podacima Svjetske turističke organizacije, zemlja koja je u zadnjih nekoliko godina ostvarivala rast i do 20 posto u oblasti turizma. Ove godine, tačnije u periodu periodu januar – juli 2018. turisti su ostvarili 811.660 posjeta, što je više za 12,2 posto i 1.690.663 noćenja, što je više za 14,3 posto u odnosu na isti period 2017. godine. 

 

- Ako se u obzir uzmu navedeni podaci, onda s pravom očekujemo još intenzivniji razvoj ove ekonomske grane u BiH. Ono što bih posebno preporučio kao dobru šansu za ulaganja u BiH su sektori energetike, turizma, IT industrije zatim metalne, drvne industrije, kao i poljoprivredne, odnosno prehrambene industrije - naveo je Zvizdić. 

 

Napomenuo je kako ohrabruju i prognoze Svjetske banke koje potvrđuju daljnje smanjenje stope nezaposlenosti, te ekonomski rast koji bi u 2018. godini trebao biti 3,2 posto, a u 2019. godini 3,5 posto. 

 

Na kraju obraćanja pažnju je skrenuo na reformu obrazovnog sistema i posvećenost kvalificiranim i samopouzdanim mladim ljudima „kao našem najvažnijem resursu“ - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!