Bitan ekonomski događaj za BiH

Inicijativa 'Jedan pojas, jedan put': Najveća kineska brodarska kompanija COSCO otvara predstavništvo u Sarajevu

Biznis Klub25.09.18, 14:49h

Inicijativa 'Jedan pojas, jedan put': Najveća kineska brodarska kompanija COSCO otvara predstavništvo u Sarajevu
COSCO Shipping Lines je državna kineska firma sa sjedištem u Šangaju, specijalizirana za međunarodni i domaći cargo brodski transport kao i vezane servise. Zahvaljujući kompletnoj globalnoj mreži COSCO Shipping je postao jedan od vodećih međunarodnih brendova

 

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping večeras će svečano inaugurirati svoje predstavništvo i u Sarajevu, četvrtu kancelariju u regionu, kao rezultat inicijative ''Jedan pojas, jedan put''.

 

Ta inicijativa, kineskog predsjednika Xi Jinpinga, za cilj ima oživljavanje starih i uspostavljanje novih kopnenih i morskih puteva između Azije, Afrike i Evrope.

 

COSCO Shipping, pojasnio je novinarima danas u Sarajevu generalni direktor Dragon Maritime, firme preko koje COSCO posluje na prostoru jugoistočne Evrope, Vladimir Lekić, jedna je od vodećih bordarskih kompanija u svijetu koja posjeduje više od 1.100 plovila, različitih vrsta i namjena.

 

- BiH je za nas zanimljiva jer postoji mogućnost korištenja različitih ulaznih luka za tržište, na tom planu mi trenutno nudimo servis preko luke Rijeka, a u nekom narednom periodu govorit ćemo o uvođenju servisa na luku Ploče, koja je jako značajna - kazao je Lekić.

 

Istakao je da je COSCO kompanija koja je i ranije bila prisutna u BiH, kontrolišući tržište iz susjednih zemalja, a odluka da direkto uđu u BiH u vezi je s Inicijativom ''Jedan pojas, jedan put'', ali i u vezi s velikim prisustvom kineskih kompanija.

 

Voditeljica predstavništva u Sarajevu Meliha Mujezinović je naglasila da direktno prisustvo brodara COSCO Shipping na tržištu BiH donosi podršku strankama kroz direktnu i efikasnu komunikaciju, podršku pri generiranju dodatne vrijednosti i usluge, maksimalnu efikasnost pri radu, stratešku opredijeljenost prema bh. špediterima.

 

- Opredjeljenje kompanije je da Inicijativa 'Pojas i put' bude još prepoznatljivija u BiH i da dvije države nastave razvijati prijateljske i poslovne odnose u duhu najboljih svjetskih primjera - navela je Mujezinović.

 

Potcrtala je da vizija kompanije u potpunosti slijedi viziju Narodne Republike Kine te da su ubijeđeni da će ''Pojas i put'' donijeti ekonomski napredak za BiH.

 

Na obraćanju medijima prije zvaničnog otvaranja predstavništva istaknuto je da su očekivanja da će COSCO nastaviti rast u zemljama okruženja, ali najviše u BiH koja je najmlađe tržište.

 

Navedeno je da se iz BiH proteklih pet godina bilježi rast izvoza, i to u kontejnerima u kojima u BiH dolazi roba. Ranije to nije bio slučaj, te je najveći dio kontejnera vraćan prazan. Sada je situacija da se kontejneri vraćaju puni i koriste se za izvozni teret koji je upućen najviše u NR Kinu i zemlje dalekog Istoka. Najviše drvo i kamen.  

 

COSCO Shipping Lines je državna kineska firma sa sjedištem u Šangaju, specijalizirana za međunarodni i domaći cargo brodski transport kao i vezane servise. Zahvaljujući kompletnoj globalnoj mreži COSCO Shipping je postao jedan od vodećih međunarodnih brendova. Korporacija je investirala u 51 terminal, uključujući preko 47 kontejnerskih terminala diljem svijeta. Godišnja propusnost kontejnerskih terminala iznosti 118,39 miliona TEU-a, što COSCO stavlja po ovoj kategoriji na prvo mjesto na svijetu. Sa preko 2,7 miliona TEU-a kontejnerskog najamnog kapaciteta COSCO je na trećem mjestu svjetskih brodarskih kompanija.

 

COSCO operira na 362 međunarodne i unutarkineske brodske linije, od kojih su 227 međunarodne. COSCO je povezan sa 289 luka u 90 država i regija u svijetu. Poslije transpacifičkih servisa, najprofitabilniji servisi kompanije su oni koji povezuju Aziju i Evropu.  

 

Prije kancelarije u Sarajevu, kompanija je u jugoistočnoj Evropi otvorila podružnice u Kopru, Rijeci i Beogradu. COSCO servisi trenutno se odvijaju preko luka Rijeka, Koper i Pirej, preko Beograda.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!