U Historijskom muzeju 26. septembra

Maestro Michelangelo Pistoletto u Sarajevu na inauguraciji svog remek djela

Kultura21.09.18, 13:31h

Maestro Michelangelo Pistoletto u Sarajevu na inauguraciji svog remek djela
Osnivač Ars Aevija Hadžiomerspahić je kazao da će djelo Pistoletta, te njegov dolazak u Sarajevo izazvati veliko interesovanje u svijetu, a to je posebno važno jer se time grad Sarajevo predstavlja kao grad kulture, umjetnosti

 

Inauguracija monumentalnog djela "Mjesto međureligijske i svjetovne meditacije" maestra Michelangela Pistoletta, najpoznatijeg umjetnika današnjice, bit će upriličena 26. septembra u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine uz prisustvo autora. 

 

Ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović i osnivač Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić su danas na konferenicji za medije ukazali na značaj umjetnosti, posebno na dolazak vrhunskog umjetnika Pistoletta, koji je dokazani prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

 

- Dolazak Michelangela Pistoletta po četvrti put u Sarajevu je znak velike ljubavi i poštovanja prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini – kazao je ambasador Minasi. 

 

Naveo je da je djelo Pistoletta koje će biti inaugurirano u Sarajevu inicijalno bilo namijenjeno Jeruzalemu, ali nakon što je upoznao Sarajevo Pistoletto je odlučio da ono treba biti donirano Sarajevu, zato što je okrenuto dijalogu, međureligijskom i multietičkom te međunarodnom. 

 

- To djelo treba da bude mjesto okupljanja, mjesto dijaloga. Treba da bude simbol poštovanja raznolikosti ove države i to je poruka za budućnost – istakao je ambasador Minasi i dodao da duhom djelo podsjeća na performans "Treći raj", održan u Sarajevu prošle godine, koji je okupio više od 500 mladih ljudi. 

 

Tema spiritualnosti i monoteističkih religija je stalna u Pistolettovim postavkama, a prvi puta djelo je inaugurirano 2000. pod nazivom "Mjesto okupljanja i molitve" u Marseju. 

 

Inauguracija djela Pistoletta je projekt na kojem su dugo i strateški radili timovi JU Ars Aevi u saradnji sa Ambasadom Italije u BiH, Gradom Sarajevom, Historijskim muzejom BiH, UNESCO-om. 

 

Osnivač Ars Aevija Hadžiomerspahić je kazao da će djelo Pistoletta, te njegov dolazak u Sarajevo izazvati veliko interesovanje u svijetu, a to je posebno važno jer se time grad Sarajevo predstavlja kao grad kulture, umjetnosti. 

 

Direktorica Muzeja Hašimbegović je u tom smislu kazala da će grad Sarajevo, JU Ars Aevi, Historijski muzej BiH biti stavljeni na mapu svjetske umjetnosti, kao centar kulture i umjetnosti. 

 

Na konferenciji za medije je također data puna podrška izgradnji zgrade muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, a gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je ukazao na značaj osnivanja Javne ustanove Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi koje je Gradska uprava inicirala, pokrenula i realizirala. 

 

Kazao je da će u saradnji sa drugim nivoima vlasti učiniti sve da realizacija projekta gradnje muzeja počne što prije, te najavio da će sljedeće godine biti odabrano idejno arhitektonsko rješenje, a već 2020. godine će početi izgradnja te zgrade. 

 

Ambasador Minasi je s tim u vezi kazao da će arhitektonski plan idejnog rješenja za gradnju JU Ars Aevi dati upravo maestro Pistoletto. 

 

Nakon inauguracije monumentalnog djela "Mjesto međureligijske i svjetovne meditacije" maestra Michelangela Pistoletta, kako je danas najavljeno, bit će premijerno prikazan i dokumentarni film Ade Hasanovića, mladog režisera iz  Srebrenice koji je snimao prošlogodišnju posjetu Pistoletta. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!