Vrijednost radova 300.000 KM

Počeli radovi na restauraciji krova i ograde Zemaljskog muzeja BiH

Kultura21.09.18, 11:42h

Počeli radovi na restauraciji krova i ograde Zemaljskog muzeja BiH
Sanacija krovova prethodi radovima na restauraciji stropnog i zidnog slikarstva koje predstavlja rijetki primjer očuvanog secesijskog slikarstva na tlu Bosne i Hercegovine

 

U okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu”, počeli su radovi na restauraciji krova nad Odjeljenjem prahistorije. 

 

Radovi na krovu obuhvataju zamjenu dotrajale drvene konstrukcije i postojećeg pokrova umjesto kojeg se postavlja zink lim koji ima duži vijek trajanja. 

 

Sanacija krovova prethodi radovima na restauraciji stropnog i zidnog slikarstva koje predstavlja rijetki primjer očuvanog secesijskog slikarstva na tlu Bosne i Hercegovine. 

 

Također, u toku su i radovi na restauraciji betonskih balustradnih ograda na vanjskim terasama muzejske cjeline. 

 

Vrijednost radova na krovovima i balustradama je oko 300.000 KM. Izvođač je firma Neimari d.o.o. Sarajevo, dok nadzor vrši firma IG Banja Luka. 

 

Nadzor nad radovima vrši Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. 

 

Pored toga, u okviru projekta završavaju se radovi na rekonstrukciji elektroinstalacija. 

 

Svi navedeni radovi stvorit će uvjete za postavljanje izložbe, koja će nakon dugog niza godina ponovno biti prezentirana u obnovljenim izložbenim salama Odjeljenja za prahistoriju. 

 

Radovi se provode u okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“, a za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH.  

 

Projekt u vrijednosti 625.000,00 USD (1.070.000,00 konvertibilnih maraka) implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!