FOTO/ Dom za sve studente UNSA, prednost imaju FIN-ovci

Zavirite u prvi Studentski centar Islamske zajednice u BiH: Odvojeni paviljoni, sportski tereni, sala za multimediju, restoran...

Hronika20.09.18, 21:06h

Zavirite u prvi Studentski centar Islamske zajednice u BiH: Odvojeni paviljoni, sportski tereni, sala za multimediju, restoran...
Studentski dom će nuditi program podrške i dodatne pomoći studentima u savladavanju nastavnog procesa i sticanju obrazovnih i životnih kompetencija, kao što su predavanja i dodatni časovi, nastavne vježbe za pojedine studente i predmete

 

Studentski centar Islamske zajednice u BiH smješten u ulici Logavina 75, prostire se na 5.000 metara kvadratnih, a zvanično s radom kreće 1. oktobra 2018. godine. U dom se mogu smjestiti studenti Univerziteta u Sarajevu. Prednost imaju studenti s Fakulteta islamskih nauka.

 

Dom je organiziran u dva paviljona za studente i studentice sa bibliotekom, čitaonicom, salom za multimedijalne aktivnosti, restoranom, kafeom i prostorijama za rekreativne aktivnosti studenata kao i sportskim terenima.

 

studentski-centar-iz-u-bih-6

 

- Osnovan je da pruža podršku smještaja studenata i organizira druge aktivnosti u skladu sa djelatnostima Studentskog centra: edukativne, humanitarne, društveno koristan rad, te pomoć i podrška onima kojima je potrebno. Aktivnosti kojima će se Studentski centar baviti primarno su: organizovanje životnih, radnih i društvenih uvjeta neophodnih studentima za obrazovanje, samoobrazovanje i korištenje slobodnog vremena. Osiguravanje pedagoških i andragoških uvjeta za obrazovanje studenata u saradnji sa odgojno-obrazovnim ustanovama iz kojih dolaze korisnici usluga Studentskog centra IZ u BiH – kaže Patriji Muamer Tinjak, direktor prvog studentskog centra Islamske zajednice u BiH.

 

Kako navodi, studentski dom će nuditi program podrške i dodatne pomoći studentima u savladavanju nastavnog procesa i sticanju obrazovnih i životnih kompetencija, kao što su predavanja i dodatni časovi, nastavne vježbe za pojedine studente i predmete.

 

studentski-centar-iz-u-bih-5

 

Nudi i realizaciju aktivnosti na proučavanju i ispitivanju obrazovnih potreba studenata i programa međusobne pomoći studenata u savladavanju nastavnih i obrazovnih programskih zadataka. Podrška je razvoju i realizaciji programa mobilnosti studenata unutar univerziteta u BiH i svijetu.

 

- Uspostavljanje i vođenje domske biblioteke i organizovanje bibliotečke djelatnosti, te domske medijateke: internet kluba, laboratorije za učenje stranih jezika, centra za usavršavanje ICT vještina i sposobnosti i sl. Organizacija vjerskog i kulturnog života u Studentskom centru IZ u BiH u cilju zadovoljavanja vjerskih, kulturnih i društvenih potreba kroz organizaciju kulturnih sadržaja kao što su izložbe, promocije, radionice, uspostavljanje muzejskih zbirki i postavki vezanih za historiju BiH, historiju IZ, obrazovanje i sl. – navodi Tinjak.

 

Također, u studentskom domu bit će omogućeno organiziranje izdavačke djelatnosti za potrebe studenata u Studentskom centru IZ u BiH, izdavanje studentskih, stručnih i naučnih časopisa, studentskih radova, izdavanje studentskih publikacija, tehničko uređivanje, uvezivanje i printanje studentskih seminarskih, master i doktorskih radova.

 

studentski-centar-iz-u-bih-3

 

Organiziranje naučnih skupova, savjetovanja, diskusija i predavanja o pojedinim naučnim i stručnim pitanjima iz djelokruga rada, te predavanja, tribina i seminara za studente.

 

- Razvijanje programa i projekata koji podstiču društveni aktivizam i volonterizam, socijalni i humanitarni rad, individualne sposobnosti i afinitetete, promociju obrazovanja, studiranja, studentskog života i promociju Studentskog centra IZ u BiH.

 

studentski-centar-iz-u-bih-4

 

Organiziranje studentskih takmičenja iz različitih obrazovnih oblasti, sportskih aktivnosti studenata i njihovo učešće na sportskim i kulturnim manifestacijama – pojašnjava Tinjak.

 

Predviđena je i podrška programima socijalne i zdravstvene zaštite, poboljšanju studentskog standarda i sezonskog ili periodičnog zapošljavanja studenata. Predviđeno je i ostvarivanje saradnje sa sličnim studentskim centrima u Bosni i Hercegovini i u svijetu, sa naučnim i stručnim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Planiran je i rad na usavršavanju metodologije, stručnog rada iz svoje djelatnosti i stručnog osposobljavanja uposlenika.

 

studentski-centar-iz-u-bih-1

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!