DEPO IZBOR/ TOP LISTA (SU)REALISTA

Najveće zvijezde izborne kampanje: Nije lako uzdanicama SDA kada za govornicu stane Sebija, ali nije ona jedina...

Front20.09.18, 14:14h

Najveće zvijezde izborne kampanje: Nije lako uzdanicama SDA kada za govornicu stane Sebija, ali nije ona jedina...
Kako se predizborno nadmetanje sve više zahuktava, a političko ludilo hvata zamah, DEPO Portal načinio je vlastiti izbor i top listu najvećih izbornih zvijezda ovogodišnje izborne kampanje, sa kojom se, naravno, naši čitaoci mogu ali i ne moraji složiti. A moguće je i da smo ponekoga zaboravili...

 

Piše: Redakcija DEPO Portala

 


Eh, ono što je nekada bilo nadrealno, danas je i više nego realno... Ono što su dobri stari "Nadrealisti" ismijavali, danas je puka stvarnost kojoj svjedoče i oni što su se nekad grohotom smijali. A da je vrijeme izborne kampanje u Bosni i Hercegovini najbolji dokaz kada nadrealno postaje i više nego relano, potvrđuje i ovaj septembar.

 


Kako se predizborno nadmetanje sve više zahuktava, a političko ludilo hvata zamah, DEPO Portal načinio je vlastiti izbor i top listu najvećih izbornih zvijezda ovogodišnje izborne kampanje, sa kojom se, naravno, naši čitaoci mogu ali i ne moraji složiti. A moguće je i da smo ponekoga zaboravili...


Stoga svoje primjedbe, sugestije, kao i prijedloge možete ostavljati u komentarima ispod teksta (uz upozorenje da će svi komentari uvredljivog sadržaja bez najave biti obrisani).  


Realno je očekivati i da će do kraja izborne kampanje na političkoj sceni zas'jati još neka stranačka/partijska zvijezda, pa je i naša top lista podložna korekcijama. No, za sada DEPO izbor izgleda ovako:


1. SEBIJA IZETBEGOVIĆ (SDA)


Nije lako uzdanicama SDA, isturenim kandidatima poput Šefika Džaferovića ili Denisa Zvizdića, kada za govornicu izađe najagilnija žena ove stranke Sebija Izetbegović. Ne zato što su njeni govori bolje osmišljeni, snažniji ili uhu naroda prijemčiviji, već zbog činjenice da je njeno ime apsolutni favorit u bh. medijima i da sve što radi ili izgovori u njima ima odjeka.


To da je zasjenila svog supruga i prvog čovjeka SDA, odavno je jasno svima. No u sjenu je bacila i ostale kandidate ove stranke za razne pozicije na ovogodišnjim izborima, što priznaju i oni koji je vole i oni što je očima ne mogu smisliti. U javnosti je zato ostao žal što ispred ove stranke kao kandidat za Predsjedništvo BiH ipak nije izabrana ona, a mnogi smatraju da bi i sama izborna kampanja tako bila daleko zanimljivija.


A još do prije nekoliko mjeseci doktorica Izetbegović sa gnušanjem je odbijala sve medije koji joj srcu nisi bili mili, a takvih je bilo mnogo, gledajući u njima isključivo neprijatelje koji je razapinju zbog svakog poteza. Sve dok nije shvatila da stvari, ipak, ne stoje tako i da te mrske medije može okrenuti u vlastitu korist. Od tada prva dama SDA prema medijima djeluje na svim frontovima - i iz stranke i iz KCUS-a.


Stoga danas svako njeno pojavljivanje na predizbornim stranačkim skupovima biva zabilježeno i medijski popraćeno, čak i onda kada SDA "prešuti" njen izlazak za govornicu. Pa i kada je mediji "nalijepe" zbog vlastite slike na flaširanoj vodi, koja se dijeli pristalicama najveće bošnjačke stranke, ona se na to ne obazire, svjesna da je najgore kada si u javnosti "mrtav".


Stoga Sebija Izetbegović, sigurni smo, u ovoj predizbornoj kampanji nijedan potez ne vuče bez razloga! Hoće li joj to priskrbiti glasove 7. oktobra, ostaje da se vidi.   


2. EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ (SDA)            


Njega je nemoguće izbjeći, jer je i kadrovima SDA odavno jasno da njegov teatralni nastup "pije vode" kod zanesene mase koja mu kliče na predizbornim skupovima. Zato je popularni bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, kao prekaljeni član ove stranke, uvijek u prvim redovima, spreman da snagom svojih glumačkih emocija ponese narod sve do glasačkih kutija.    


Onima koji se groze njegovih patetičnih, političko-propagandnih istupa, oni nisu ni namijenjeni. No, prosto je nezamislivo da predizborna borba SDA prođe bez njegovih nastupa, jer narodu uvijek treba "hljeba i igara". Pa ako već nema hljeba, neka ima igara, a kako izgleda kada Hadžihafizbegović podiže narod na noge podsjetite se u priloženom videu...

 


3. MIRVAD KURIĆ (SBB)


Posve suprotno od svog kolege glumca, ali i bivšeg ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, djeluje aktuelni ministar na ovoj poziciji i istureni kadar Saveza za bolju budućnost Mirvad Kurić. Sve što Emir Hadžihafizbegović jeste - on nije, i obratno.


Umjesto teatralnih scenskih istupa i emotivnih političkih izljeva, ministar Kurić u javnosti igra na kartu skromnosti, pragmatičnosti i efikasnosti. Tako je i njegova nedavna podrška Evropskoj sedmici mobilnosti, iskazana kroz vožnju biciklom do radnog mjesta, u predizbornoj funkciji propagiranja minsistarske skromnosti, a sve su, nimalo slučajno, zabilježile i kamere...



No, ministar Kurić ne preza od kritike javnosti ni kada je u pitanju njegov rad, pa je tako na samom početku izborne kampanje javno prezentovao učinke  ministarstva na čijem se čelu nalazi, ostvarene proteklih godina, iskazujući spremnost da za iste odgovara pred sudom onih zbog koje ovo ministarstvo i postoji.


Hoće li i glasači to prepoznati, pokazat će 7. oktobar... Mirvad Kurić nosilac je liste SBB-Fahrudin Radinčić za Skupštinu KS.


4. DAMIR NIKŠIĆ (SDP)     


Zlobnici bi rekli - joj,  ovi u SDP-u svi su isti, svi nalik jedan drugom - međutim, jedan se, ipak, izdvaja i po načinu komunikacije sa javnošću i po vlastitoj karizmi. Zato je u izboru DEPO Portala ultiamtivna zvijezda SDP-a Damir Nikšić, bh. konceptualni umjetnik i kandidat ove partije na listi za Skupštinu KS.


Njegovi sarkastično duhoviti video performansi na temu nemoguće realnosti u kojoj opstaju građani BiH, kao i građani Sarajeva, odavno su poznati jednom dijelu ovdašnje javnosti. On pak od njih ne odustaje ni u predizbornom ludilu, gdje ovi radovi dobijaju novu dimenziju i lakšim putem ukazuju na apsurdnu stvarnost postratne države. Baš kao u performansu nazvanom "Totalitarni fatalizam".


Jedno je sigurno, Damir Nikšić pravo je osvježenje u sterilno ušminkanoj kadrovskoj strukturi SDP-a i pojedinac koji se na političkoj sceni nameće posve drugačije, oslanjajući se najviše na nekonvecionalnu komunikaciju sa građanima putem društvenih mreža. Sigurno je i da će dio javnosti, odavno smorene ispraznim predizbornim obećanjima, u Nikšiću prepoznati tračak svjetla.


No, da li će to biti dovoljno i za njegov ulazak u Skupštinu KS?


5. JERKO IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ (NSRzB)


Gdje se zatekne Jerko Ivanković Lijanović, tamo je i predizborna zabava... Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ispred Narodne stranke Radom za boljitak potrudio se da i ove godine bude prepoznatljiv u predizbornoj kampanji, pa se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu.


Baš kada je belaj uhvatio nekoliko građana Sarajeva kojima je vozilo stalo na sred ceste, tu se našao Jerko Lijanović da pritekne u pomoć dobrim ljudima u nevolji. A sve s porukom: "Dok aktuelna vlast, aktuelni članovi Predsjedništva BiH posjeduju vozne parkove milionskih vrijednosti, naši stanovnici se svakodnevno na lošim cestama bore sa starim i istrošenim automobilima... Nakon 7.10. rasprodat ćemo sva javna vozila u institucijama. Političari, posebno u ekonomski siromašnoj zemlji kao što je BiH, treba da se voze vlastitim automobilima ili javnim prevozom"!

 

lijanovic-guranje-auta2


Tako zbori Jerko Ivanković Lijanović, a mi ne sumnjamo da već ima spreman novi predizborni potez za mase i da će se ponovo naći "na pravom mjestu u pravo vrijeme", koje će naravno zabilježiti i kamere.       


6. ŽELJKO KOMŠIĆ (DF)


E sad, Željko Komšić i nije neka zvijezda, ali svojim "narodskim" istupima, s vremena na vrijeme, uveseljava bh. javnost, a takvima je uvijek mjesto na top listama. A javnost, takva kava je, iako navikla na njegove (uglavnom iste) političke poruke, na njih nije i sasvim oguglala, pa voli čuti šta ima da kaže lider Demokratske fronte i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.


Teško je i zamisliti, a kamo li povjerovati, da će se Komšić po oprobanom receptu, uz usahlu retoriku i ponovo uz pomoć bošnjačkih glasova, izboriti za mjesto u vrhu države. No, ima i onih koji ga vole baš takvog kakav jeste, pa se nikad ne zna...    


7. MILORAD DODIK (SNSD)


I lider SNSD-a je već odavno ugasla zvijezda koja blijedi na političkoj sceni, ali se on i dalje svojski trudi da zadrži etiketu "narodnog veseljaka", pa je otuda neizbježan i na našoj listi. No, kako mu pjevanje i ojkanje sve slabije odjekuje u javnosti, a političko tlo klizi pod nogama, Milorad Dodik sada povlači očajničke poteze.


U takav potez ukplapa se i njegovo najnovije predizborno obećanje, koje se može tumačiti i kao ultimatum, pa skoro i kao prijetnja odaslata penzionerima RS-a: "Ko glasa za nas dobiće 100 KM, ko ne glasa - novac će morati vratiti"! A znajući da prvi čovjek SNSD-a ne preza ni od čega, do kraja kampanje od njega se može očekivati još mnogo poteza koji će ga svrstavatu u epicentar medijskih sadržaja.



A baš kao i Sebija, i Milorad dobro zna šta znače mediji, iako bi za mnoge volio da ne postoje... Ipak, predsjednik RS-a, koliko se god trudio da diže prašinu, mogao bi tokom ovogodišnje predizborne kampanje pasti u sjenu novih pulena SNSD-a, ambicioznih mlađahnih političara koji su u njemu, očito, gledali uzor. No, mogli bi ga u tome preteći, a na najboljem putu da to učini je zahuktali kadar iz Višegrada, izvjesni Darko Andrić, koji je u borbi za glasove, ni manje ni više, neko "poletio" iznad Drine.


Možda će nam u neko dogledno vrijeme pojasniti i kakvu je poruku narodu njegov potez trebao poslati?!    

 


8. EMIR SULJAGIĆ (GS)


Istaknuti kadar Građanskog saveza Emir Suljagić proteklih godina promijenio je nekoliko (ljevičarskih) stranaka, kao i političkih funkcija, ali jedno nije, niti će mijenjati - svađalačku retoriku na koju se oslanja i tokom aktielne izborne kampanje.


Dosljedan sebi, Suljagić reže sve što smatra da ne valja u državi BiH, pa je malo toga što ne padne pod njegovu sablju. Svoje obraćanje javnosti uglavnom svodi na društvene mreže, najviše Twitter, pa širokom masama njegova stajališta nisu dovoljno poznata. Ipak, kako su društvene mreže i u BiH postaju nezaobilazan i uticajan faktor u političkoj borbi, tako i Suljagić svojim drskim i beskompromisnim istupima na njima postaje apsolutna zvijezda.


"Što na umu, to na drumu", rekli bi oni kojima je muka od upakovanih parola i kojima je Suljagićeva energičnost i draža i bliža od kravatiranih političkih klonova. A ni takvih u današnjoj BiH nije malo. Ako ne vjerujete, zavirite u njegov Twitter profil!
                 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!