Slobodanu Šijanu nagrada 'Živojin Žika Pavlović'

Počeo Leskovački internacionalni festival filmske režije, za Grand Prix takmiči se i bh. film 'Posljednja barijera'

Kultura19.09.18, 20:22h

Počeo Leskovački internacionalni festival filmske režije, za Grand Prix takmiči se i bh. film 'Posljednja barijera'
Na ovogodišnjem festivalu za Grand Prix „Živojin Pavlović“ takmiče se režiseri 15 filmova iz zemalja bivše Jugoslavije, a među njima je i jedan bh. film - "Posljednja barijera" Jasmina Durakovića. Pored Durakovića, na ovogodišnjem LIFFE-u učestvuje još jedan bh. reditelj - Ademir Kenović kao član žirija takmičarskog programa

 

Nagradu koja nosi ime njegovog profesora sa Fakulteta dramskih umetnosti Živojina Žike Pavlovića, 11. dobitnik ovog proznanja za afirmaciju srpskog filma u regionu, legendarni reditelj Slobodan Šijan primio je jako emotivno i to nije krio pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Leskovcu, gdje je sinoć otvoren Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE), piše Jugmedia.rs.

 

Slobodan Šijan


Nagradu mu je uručio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a iz prvog reda do bine, ovaj majstor režije i stvaralac legendarnih filmova "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva", ispraćen je gromoglasnim aplauzima i usklicima od strane Anice Dobre, Mime Karadžića, Dragan Bjelogrlića, Nataše Ninković


- Zahvaljujući njemu, koji me je primio u svoju klasu, postao sam student filmske režije, a film moja sudbina. Njega su kasnije smijenili zbog poznate situacije sa filmom “Plastični Isus”, ali te dvije godine sa njim su bile izvanredno iskustvo, stvaralačke slobode, komunikacija sa jednim nekonvencionalnim umom, čovjekom koji je uspio da sagleda svijet na jedan svoj način. To je bilo dragocjeno. Zato mi nagrada sa njegovim likom puno znači - kazao je Šijan, zagledao se u lik svog profesora, kasnije i prijatelja, i umalo zaplakao, prenosi Jugmedia.


Ovogodišnji LIFFE svečano je otvorio poznati glumac i sve priznatiji reditelj Dragan Bjelogrlić, a nakon čuvene rečenice “Proglašavam festival otvorenim”, publika je imala prilike da uživa u filmu “Južni vetar”, koji je dio takmičarskog dijela programa.


Na otvaranju je govorio i umjetnički direktor LIFFE Darko Bajić, koji je je ocijenio da ovogodišnji, jedanaesti po redu festival, ima izvanredan program, Sanja Conić, direktorica Leskovačkog kulturnog centra i organizator festivala, kao i gradonačelnik Cvetanović.


Na ovogodišnjem festivalu za Grand Prix „Živojin Pavlović“ takmiče se režiseri 15 filmova iz zemalja bivše Jugoslavije, a među njima je i jedan bh. film - "Posljednja barijera" Jasmina Durakovića, potresna priča o najvećem izbjegličkom talasu iz Sirije u Evropu, koja prati neviđenu ljudsku dramu u trenucima dok se događala historija. 

 

posljednja-barijera-michael-kristof


Film "Posljednja barijera" je nastao u koprodukciji BiH, Austrije i Hrvatske, a svoju festivalsku premijeru imao je svojevremeno pred bh. publikom na 23. Sarajevo Film Festivalu.


Pored Jasmina Durakovića, na ovogodišnjem LIFFE-u učestvuje još jedan bh. reditelj - Ademir Kenović kao član žirija takmičarskog programa.  


Od ukupno 15 filova koji se bore za nagradu, čak je devet premijera.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!