Od garaže do obrazovnog centra

Firma iz Sarajeva nudi obuku za jedno od najtraženijih zanimanja današnjice i to potpuno besplatno!

Biznis Klub19.09.18, 12:50h

Firma iz Sarajeva nudi obuku za jedno od najtraženijih zanimanja današnjice i to potpuno besplatno!
Općina Novi Grad ustupila je Dizartu obnovljen prostor spreman za useljenje a Dizart ga je opremio svom neophodnom opremom. Napravljeno je još nekoliko mašina a za potrebe Edukacionog centra kupljeno je osam kompjutera sa licenciranim softverima

 

Prošlog mjeseca u Sarajevu je registrovan edukacioni centar u kojem će nezaposleni moći proći tromjesečnu obuku za jedno od natraženijih zanimanja u BiH i generalno u čitavom svijetu - CNC programera/operatera.

 

Tokom 150 školskih sati polaznici obuke preći će put od osobe koja ne zna ništa o CNC programiranju do radnika spremnog da se uključi u proizvodni proces u bilo kojoj firmi koja koristi CNC tehnologiju u proizvodnji i to potpuno besplatno, prenosi BiznisInfo.

 

Centar je u saradnji sa Općinom Novi Grad otvorila firma Dizart koja već 12 godina proizvodi CNC mašine za naše i strano tržište. Do prije nekoliko dana, radili su u garaži porodične kuće u Buća Potoku iz koje su svakog mjeseca dvije mašine isporučivane kupcima širom svijeta.

 

Pet radnika crtalo je, projektovalo, proizvodilo i sastavljalo mašine koje su prodavane u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu, Holandiji, Engleskoj, Estoniji, Irskoj, Pakistanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima…

 

Danas ih je sedam a umjesto iz uske improvizirane radionice, mašine sada izlaze iz moderno opremljenog pogona na 500 m2 a u oktobru će prve otići u Ameriku i Australiju.

 

U sklopu pogona nalazi se i Edukacioni centar a priča o njegovom osnivanju počela je slučajno, posjetom predstavnika Općine Novi Grad.

 

- Načelniku i ekipi se svidjelo ono što radimo a imajući u vidu potrebom za edukacijom za zanimanje CNC operatera, ponudili su mi da u Centru Safet Zajko u Halilovićima otvorim pogon u kojem ćemo nastaviti proizvodnju a istovremeno i obučavati nezaposlene osobe za rad na CNC mašinama u okviru pilot projekta društveno-privatne suradnje - kaže Jasmin Ahmić, osnivač i vlasnik Dizarta.

 

Općina Novi Grad ustupila je Dizartu obnovljen prostor spreman za useljenje a Dizart ga je opremio svom neophodnom opremom. Napravljeno  je još nekoliko mašina a za potrebe Edukacionog centra kupljeno je osam kompjutera sa licenciranim softverima.

 

Planirano je da uskoro počne i obuka prvih kandidata koje Dizart poziva da se prijave putem Biroa za zapošljavanje Novi Grad, Odsjeka za privredu Općine Novi Grad ili direktno u prostorijama  Dizart-a, na adresi Halilovići 45.

 

- Planirano je da kandidate obučavamo u saradnji sa Biroom za zapošljavanje, dakle prednost u svakom slučaju imaju osobe koje su nezaposlene. Broj polaznika jednog kursa je 5 do 7, a obuka će trajati 150 školskih sati tokom tri mjeseca. Nakon što uspješno završe obuku, polaznici će biti osposobljeni za rad na CNC mašini, pa čak i u slučaju da prije obuke nisu imali nikakav dodir sa njom. Certifikat koji će dobiti biće odobren od Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo - kaže Ahmić koji je u projekat uložio značajna vlastita sredstva i koji od njega ne očekuje nikakvu materijalnu dobit, te misli da zbog toga ovo i može uspjeti jer nije opterećeno potrebom za zaradom.

 

Želi sa drugima podijeliti znanje i iskustvo koje su on i njegovi radnici stekli kao jedna od rijetkih firmi u Bosni i Hercegovini koja se bavi proizvodnjom CNC mašina a ujedno na neki način i vratiti Općini Novi Grad dio onoga što je dobio useljenjem u novi prostor.

 

- Pozivam sve privrednike koji imaju ili će u narednom periodu imati potrebu za CNC operaterima da mi se jave, da mi kažu koje su njihove potrebe, kakvi su to kadrovi koji njima trebaju… Ovo je izuzetna prilika da bez ikakvih finansijskih ulaganja i bez ikakve obaveze dobiju zaposlene sa praktičnim znanjem i certifikatom iza kojeg ćemo mi stati sa svojim iskustvom i radom - kaže Ahmić.

 

Nakon završene obuke, postoji velika šansa za zapošljavanje što je i dodatni stimulans za sve zainteresovane polaznike. Ahmić napominje da najviše šanse imaju mladi  ljudi koji su spremni da napuste roditeljski dom, osamostale se i odu da rade u neki drugi grad.

 

- U šali kažem da je obuka dobra i za one koji planiraju odlazak u Njemačku. Ako ništa, sa ovim certifikatom će biti CNC operateri a neće raditi na baušteli - zaključuje Jasmin.

 

 

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!