Opozicija tvrdi da je avion kupljen

Katarski emir poklonio Erdoganu avion vrijedan 500 miliona dolara, opozicija ga prozvala 'letećom palačom'

Hronika17.09.18, 16:59h

Katarski emir poklonio Erdoganu avion vrijedan 500 miliona dolara, opozicija ga prozvala 'letećom palačom'
Čelnik CHP-a Kemal Kilicdaroglu i zastupnik Gamze Tascier preispituju visoku cijenu aviona dok se Turska nosi s valutnom krizom. Oni su, kao i mnoge medijske platforme, pisali o tome na svojim Twitter profilima koristeći hashtag ''Ucan Saray'' (leteća palača)

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako mu je vladar Katara poklonio luksuzni avion koji je opozicija procijenila na vrijednost od 500 miliona dolara.

 

- Katar je prodavao ovaj avion. Koliko ja znam, cijena je oko 500.000 dolara - izjavio je Erdogan ne spominjući punu cijenu, izvijestio je u ponedjeljak turski dnevni list Hurriyet.

 

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani saznao je kako je Turska zainteresirana za avion te je odlučio pokloniti Boeing 747-8, izjavio je Erdogan novinarima za vikend pri povratku iz Azerbajdžana.

 

- Ovaj avion ne pripada meni, nego Turskoj - rekao je Erdogan.

 

Glavna opozicija, Republikanska narodna stranka (CHP), prošle je sedmice počela s istraživanjem te tvrdi kako je avion platila vlada, odnosno kako je plaćen novcem poreznih obveznika.

 

Čelnik CHP-a Kemal Kilicdaroglu i zastupnik Gamze Tascier preispituju visoku cijenu aviona dok se Turska nosi s valutnom krizom. Oni su, kao i mnoge medijske platforme, pisali o tome na svojim Twitter profilima koristeći hashtag ''Ucan Saray'' (leteća palača).

 

Erdogan je kritizirao CHP te tvrdi kako ih je tužio. "Puzat će sa suda na sud. Svi, uključujući i njihovog vođu", rekao je o Kilicdarogluu. "To je kleveta, ali mi ćemo pobijediti na suđenju. Njemu nije dosta plaćanja, a nama nije dosta pobjeđivanja."

 

Katarski emir posjetio je Erdogana u kolovozu i obećao investirati 15 milijardi dolara u Tursku.

 

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!