Nakon službenog puta Bakira Izetbegovića

Međunarodni aerodrom uvodi još jednu direktnu avioliniju, evo sa kojom metropolom će se povezati Sarajevo

Biznis Klub10.09.18, 12:03h

Međunarodni aerodrom uvodi još jednu direktnu avioliniju, evo sa kojom metropolom će se povezati Sarajevo
Kroz aerodrom je tokom avgusta prošlo 159.506 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u istoriji ovog aerodroma a ovo je ujedno i prva godina u kojoj je zabilježeno više od 150.000 putnika u jednom mjesecu

 

 

Royal Jordanian Airlines razmatra uvođenje letova između Ammana i Sarajeva sljedeće godine. U saopćenju ove aviokompanije navodi se da je lansiranje novih destinacija dio poslovnog plana koji uključuje, između ostalog, “kontinuiranu procjenu mreže ruta kako bi se poboljšao saobraćaj prema Jordanu i poboljšala veza putem baze u Ammanu”.

 

U toku je studija izvodljivosti, a nova ruta bi mogla da posluži za turizam, olakša putovanje za poslovne ljude i poboljša trgovinu, smatraju u aviokompaniji, prenosi BiznisInfo.

 

Ova najava dolazi nekoliko sedmica nakon  što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Jordanu sa premijerom Hašemitske Kraljevine Jordan Omarom Razzazom i ministrom vanjskih poslova Aymanom Safadijem razgovarao o potencijalnim letovima između dvije zemlje.

 

Portal Ex-yuaviation.com podsjeća da je Royal Jordanian prisutan na bosanskohercegovačkom tržištu putem codeshare sporazuma koji ima sa Turkish Airlinesom.

 

Pored toga, aviokompanija je takođe bila dio jordanskog konzorcija koji je poslao svoju ponudu za 49% udjela u bivšoj bh. državnoj aviokompaniji Bosne i Hercegovine B & H Airlines 2008. godine. Ponuda jordanskog konzorcija bila je druga, iza ponude Turskih Airlinesa.

 

Ex-yuaviation.com podsjeća i da potražnja iz Zaliva za putovanje u Sarajevo nastavlja da raste. Aerodrom sada ima letove ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Saudijskoj Arabiji, a do nedavno i Kuvajtu, no ta je linija suspendovana zbog operativnih problema u kompaniji Wataniya Airways. Takođe, i Kuvajt Airways i Gulf Air izrazili su interesovanje za uvođenje letova u Sarajevo.

 

U međuvremenu, aerodrom u Sarajevu nastavlja rušiti rekorde kada je u pitanju promet.

 

Kroz aerodrom je tokom avgusta prošlo 159.506  putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u istoriji ovog aerodroma, a ovo je ujedno i prva godina u kojoj je zabilježeno više od 150.000 putnika u jednom mjesecu.

 

Ovim Međunarodni aerodrom Sarajevo nastavlja stabilan rast prometa, u prosjeku 12% u odnosu na prošlu godinu.

 

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!