Izvještaj inspekcijskih kontrola u Sarajevu

Za tri mjeseca stiglo 87 potvrda o nevakcinisanju djece: Kazna za roditelje koji odbijaju vakcinaciju od 100 KM do 2.000 KM

Hronika09.09.18, 14:47h

Za tri mjeseca stiglo 87 potvrda o nevakcinisanju djece: Kazna za roditelje koji odbijaju vakcinaciju od 100 KM do 2.000 KM
U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti novčana kazna za roditelje koji odbijaju vakcinaciju iznosi od 100 KM do 2.000 KM, s tim da u ponovljenom postupku inspekcija može izricati veće novčane kazne

 

Pedijatrijska odjeljenja JU Dom Zdravlja Kantona Sarajevo u periodu od juna do septembra 2018. godine dostavila su na nadležno postupanje sanitarnim inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS ukupno 87 potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu djece. 

 

Kako je Feni kazala glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić, inspektori su na osnovu dobijenih prijava uputili pozive roditeljima da se izjasne o razlozima nepoštivanja te zakonske obaveze. 

 

- Do sada su se pozivu inspektora odazvala 24 roditelja, od kojih je njih pet pristalo da vakciniše dijete, te su dobili dodatni rok za izvršenje ove zakonske obaveze, dok ih je 15 odbilo izvršiti vakcinaciju, te su im izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 1.500 KM. Četiri roditelja su polongirala dolazak iz opravdanih razloga, dok su ostalih 63 u postupku službenog izjašnjavanja - precizirala je Brdarić. 

 

Iz KUIP-a KS podsjećaju da je slanje potvrda o nekopletnom vakcinalnom statusu rezultat sveobuhvatnih inspekcijskih kontrola kantonalnih sanitarnih i zdravstvenih inspektora, koji su u periodu od augusta 2017. do aprila 2018. godine provedeni u svim organizacionim jedinicama JU Dom zdravlja KS. 

 

- U tom periodu kontrolisan je način provedbe imunizacije, deklaracije i porijeklo vakcina, čuvanje vakcina, njihovo skladištenje i transport, kao i obavezne evidencije o izvršenoj imunizaciji - kazala je Brdarić. 

 

Prema njenim riječima, inspektori su tada utvrdili da se Naredba o imunizaciji stanovništva od zaraznih bolesti poštuje u svim segmentima, izuzev u dijelu koji se odnosio na dostavljanje potvrda o vakcinalnom statusu nadležnoj sanitarnoj/zdravstvenoj inspekciji, kao i sadržaju i vođenju evidencija o imunizaciji protiv zaraznih bolesti, što je suprotno zakonskim propisima. 

 

- Iz tog razloga sanitarni i zdravstveni inspektori su nakon provedenih kontrola izdali rješenja JU Dom zdravlja KS za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti - dodala je Brdarić. 

 

Istakla je da je "s ciljem jedinstvenog postupanja na prostoru FBiH, nadležni Inspektorat službenim putem zatražio i aktivno učešće svih relevantnih institucija, odnosno nadležnih ministarstva Federacije i Kantona, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i KS, Federalne uprave za inspekcijske poslove, kao i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH". 

 

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti novčana kazna za roditelje koji odbijaju vakcinaciju iznosi od 100 KM do 2.000 KM, s tim da u ponovljenom postupku inspekcija može izricati veće novčane kazne. Ako se pozvani roditelji/staratelji ne odazovu inspekcijskom pozivu, a izostanak ne opravdaju u roku od 24 sata, Zakon o inspekcijama KS predvidio je novčane kazne od 500 do 1.000 KM. 

 

Pedijatar je dužan upoznati roditelja sa svim naučno dokazanim prednostima i značajem imunizacije, ali i upozoriti na zakonsku obavezu imunizacije stanovništva, na opasnosti i eventualne posljedice koje mogu nastati u slučaju izbjegavanja ove obaveze, kao i da će u slučaju odbijanja vakcinacije shodno Naredbi o tome biti upoznata nadležna sanitarna inspekcija. Nakon toga, ako roditelj odbije vakcinaciju nadležnom inspektoratu se dostavlja potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu - kažu u KUIP-u KS.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!