Širenje grupacije United Media

Nakon kupovine Pinka, Amerikanci preuzeli punu dominaciju na TV tržištu u BiH

Biznis Klub07.09.18, 20:26h

Nakon kupovine Pinka, Amerikanci preuzeli punu dominaciju na TV tržištu u BiH
Preuzimanjem Pinka ova grupacija praktično preuzima punu dominaciju u BiH kada je riječ o televizijskom tržištu

 

United Media, vodeća medijska platforma u jugoistočnoj Evropi, zvanično je obogatila svoj portfolio kupovinom Pink M (Montenegro) i Pink BH.

 

Pink M i Pink BH su kanali sa nacionalnom pokrivenošću i visokom gledanošću u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U okviru ove grupacije već djeluju regionalna informativna televizija i internet sajt N1 te sportski kanali Sportklub.

 

Preuzimanjem Pinka ova grupacija praktično preuzima punu dominaciju u BiH kada je riječ o televizijskom tržištu, piše BiznisInfo. Grupacija je već najavila ambiciozne planove za Pink, uz velika ulaganja i ekskluzivan sadržaj.

 

Ove televizija će prenositi sve utakmica fudbalske reprezentacije BiH i Crne Gore u okviru Lige nacija, novoformiranog takmičenja Evropske fudbalske unije.

 

Osim ovog takmičenja, Pink M i Pink BH planiraju da prenose utakmice nacionalnih timova i za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine, kao i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine u Kataru.

 

Fudbalska poslastica koja će biti ekskluzivno emitovana biće Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine, koje će se igrati u 12 evropskih gradova. Fudbalska poslastica za gledaoce Pink BH biće i Liga Šampiona, ciklus 2018-2021.

 

Ove utakmice ranije su prenosili OBN i entitetske televizije. 

 

Osim toga, gledaoci Pink BH će na ovom kanalu gledati popularni zabavni program “Zvezde Granda”, kao i ostale formate iz Grandove kuhinje, “Nikad nije kasno”, “Nedeljni Specijal”, “Praktična Žena”.

 

Time će biti zadat veliki udarac direktnoj konkurenciji u BiH – televiziji OBN, koja je prethodne sezone prenosila Grandove emisije. S obzirom da je Grand dio grupacije United Media, očekivano je da se ove emisije sele na Pink.

 

Poznato je da emisije poput Zvezda granda nose ogromne marketinške ugovore, s obzirom da velike kompanije ne štede novac na reklame tokom ove emisije.

 

United Media je dio United Group, koja je vlasnik i najvećeg kablovskog operatera u BiH – Telemacha. Najveći vlasnik United Groupa je američki fond KKR koji je, navodno, zainteresovan za prodaju svog udjela.

 

Kako je ranije pisao Reuters, kompanija bi ove jeseni mogla dobiti novog vlasnika.

 

 

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još